Resultat i senaste presidentvalen i USA en fingervisning om 2012?

Här kan du se en karta över presidentvalen från 96 och framåt. En sak som blir tydlig är vilken storseger Clinton lyckades med 1996 (och Obama 2008). Några sådana stora segrar väntas inte 2012. Kartan visar också tydligt att det är få delstater som ändrar färg mellan valen. Låt oss ta en närmare titt på delstater som det kommer vara strid om.

2012 är det främst följande 10 delstater som väntas bli jämna och därmed få återkommande besök av kandidaterna:

Ohio, Florida, Virginia, Colorado, Nevada, Wisconsin, North Carolina, Iowa, New Hampshire, Pennsylvania.

De tre första kommer bevakas mest intensivt av media pga av att de är mycket jämna och Obama vann samtliga 2008. Slutsegraren har i senaste valen alltid vunnit Ohio och delstaten drar därför till sig extra uppmärksamhet. Florida är störst av toss-up staterna och därför av central betydelse. Vinner Obama Florida är det nog kört för Romney, men han kan ju välja Rubio och därmed få extra hjälp. Virginia är också en viktig delstat som historiskt sett varit mer republikansk och nu blivit jämn. Denna förändring och närheten till Washington DC gör att delstaten kommer hårdbevakas av media.

Pennsylvania kan bli intressant, men i nuläget verkar Obama ha viss kontroll över den här delstaten.

North Carolina ser ut att bli tuffare att vinna igen för Obama även om demokraterna valt att hålla sitt konvent just här i ett möjligtvis överoptimistiskt drag. Wisconsin är intressant även för dess lokalpolitik där guvernören Scott Walker (r) riskerar att kickas ut i förtid i en bitter kamp mot fackföreningar. Recall valet hålls den 5 juni.

Övriga jämna delstater av dessa tio utvalda är något mindre, men vid ett jämnt val kan dessa ändå fälla avgörandet. Romney har chans att överraska i tex Nevada där arbetslösheten är hög, huspriserna dalat kraftigt och så väntas han få stöd av att det bor många mormoner här.

Romneys kampanj vill gärna ha med forna hemstaten Michigan på den här listan. Det blir nog klurigt med tanke på att Obama genomfört en av allt att döma framgångsrik och i Michigan populär räddning av delstatens viktiga bilindustri. Möjligtvis kan även New Mexico, Missouri och South Carolina bli jämna. Några delstater utöver dessa 14 nämnda väntas dock inte bli speciellt jämna. Men mycket kan så klart hända under de 6 månader som återstår till valet. Det är en evighet inom amerikansk politik.