Romney behåller ledningen, vad beror det på förutom första debattvinsten?

Opinionsundersökningarna visar på en knapp ledning för Romney och har gjort det sedan första debatten. Varför? Det enkla svaret är att han hade en bättre debatt, samtidigt som Obama hade en dålig. Men frågan är om det inte finns en annan viktigare orsak till ledningen.

Väljarna vill höra en positiv vision om framtiden. Hur ska deras liv förbättras de närmaste fyra åren? Kommer det fortsätta ungefär så här? Ska något förändras? Vad?

Romney har varit skickligare på att ge en vision. Han vill sänka skatterna, öppna för mer oljeborrning i USA, skapa 12 miljoner nya jobb osv. Vilka löften om framtiden ger Obama? Hm… ja inget jag spontant kommer på att Obama själv lyfter fram. Han har så klart en plan för ekonomin, skatter, energi osv som man kan läsa på kampanjens hemsida. Men visst är det lite märkligt att han inte pushar hårdare för en tydlig vision? Trots en slogan som är så framtidsinriktad som den kan bli – Forward – har han inte riktigt lyckats fylla den med något hoppfullt som väljarna kan se fram emot. Det lyckades han väldigt bra med för 4 år sedan.

Obama verkar mer försiktigt peka på vissa förbättringar i ekonomin och att det långsamt kommer bli bättre. Han vågar dock inte sälja det argumentet allt för tydligt eftersom många har det svårt ekonomiskt fortfarande. Det är riskabelt för honom att slå sig själv för bröstet. Vi kommer inte höra något ”the fundamentals of the economy are strong” från Obama.

Kan bristen på en vision från Obama vara anledningen till att Romney nu leder? Om Romney fortsätter att leda även till helgen då undersökningarna är gjorda efter andra debatten skulle jag nog peka på just detta problem för Obama.