Romney – Obama riskerar att sluta oavgjort

Ska man våga sig på en gissning utifrån opinionsundersökningarna idag så har Obama en knapp fördel i elektorsröster. Ändå är det inte svårt att se att Romney har goda möjligheter att ta hem segern. För att vinna måste en presidentkandidat nå 270 elektorsröster. Ett oavgjort resultat (269-269) kan faktiskt också inträffa och skulle kunna se ut så som kartan nedan visar. Notera att det inte är något osannolikt scenario. Många av delstaterna är ju i praktiken redan spikade. Jag har testat mig fram genom att bara ändra på riktigt jämna delstater för att få fram oavgjorda slutresultat.

Det går tex att få till ett oavgjort resultat som bygger på att Obama vinner Ohio medan Romney kniper Virginia och Florida.


Ännu ett fullt möjligt oavgjort resultat (som bygger på att Romney vinner New Hampshire, Nevada, Ohio och Florida):


Vad händer om det blir oavgjort i presidentvalet i USA?
Vi förutsätter att ingen elektorsröst ändrar sig, vilket är teoretiskt möjligt men tämligen osannolikt. Det har hänt att en elektor har ändrat sig, tex 1968, men då var valet inte jämnt. Ingen skulle väl våga sig på den fräckheten vid ett oavgjort presidentval får man hoppas? Det är då den nya kongressen som tillträder i januari 2013 som får ansvaret att avgöra presidentvalet. Representanthuset avgör vem som blir president och senaten vem som blir vicepresident. Fördel Romney alltså eftersom representanthuset sannolikt kommer styras av republikanerna även efter årsskiftet.

PS. En tidigare version av detta inlägg hade en annan väg till oavgjort som dock inte var lika sannolik som dessa två.