Rubio havererade när han utmanades av Christie

Den republikanska debatten i New Hampshire började mindre bra när kandidaterna inte hörde att de introducerades pga alla applåder. Carson stod och väntade på att bli introducerad, trots att han redan blivit det.

Sedan bad Ted Cruz Ben Carson om ursäkt för debacklet i Iowa där hans kampanj spred rykten om att Carson hoppat av innan alla röstat färdigt. ”Ben, I’m sorry”. Carson var inte imponerad.

Marco Rubio fick hård kritik av Chris Christie för att han är en ny senator med för lite erfarenhet, precis som Obama var 2008. Rubio blev pressad och upprepade sitt svar fyra (eller fem?) gånger. ”Problemet med Obama är inte att han inte vet vad han gör. Obama vet vad han gör, han vill förändra USA till resten av världen”. Christie pekade ut att det var en inövad replik och fick in några tunga rallarsvingar. Väldigt underhållande. Rubio såg svag ut. Trots burop valde han att upprepa denna replik ytterligare en gång en halvtimme senare i debatten. Skivan hade uppenbarligen hakat upp sig.

Nordkorea har skickat iväg en missil strax innan debatten började. Det blev det en fråga på som flera av kandidaterna valde att kritisera Clinton för. Missilförsvaret bör förstärkas enligt Cruz.

Kasich glömdes nästan kvar bakom scen och det dröjde väldigt länge innan han fick sin första fråga. Han är åtminstone topp 4 i New Hampshire i opinionsundersökningarna. Ett misslyckande på tisdag och han får packa väskorna och åka hem till Ohio. Men han hade en bra debatt ikväll.

Jeb Bush hade en hyfsat bra debatt när så mycket handlade om utrikespolitik.

Kasich argumenterade för invandringsreformer. Trump och Cruz håller inte med. Cruz ville att Trump skulle bygga muren först. Rubio hamnade i ny batalj med Christie för misslyckandet med Gang of 8 (grupp i kongressen som ville genomföra reformer för invandrare).

Sjukvård. Trump vill ersätta ACA med något mycket bättre. Oklart vad.

Staten och företags rätt att ta över mark (eminent domain) för stora projekt debatterades intensivt mellan Jeb Bush och Donald Trump. Bush argumenterade för att Trump försökt ta mark från en gammal dam och att det inte var rätt. Konservativa vill generellt sett få bort ”eminent domain”, men det vill inte Trump. Han pekade på Keystone XL, den pipeline från Kanada som Obama stoppat. Enligt Trump var det omöjligt att bygga den typen av stora projekt utan ”eminent domain”.

Trump imponerade inte under denna debatt, men vem vet vad hans väljare blir imponerade av. Han leder stort i New Hampshire. Går han mot vinst eller flopp igen?

Christie hade sin klart bästa debatt så här långt. Kan det rädda honom kvar eller blir det sorti på tisdag?

Cruz försökte förklara en gång till det här med bombmatta. Det gick inte den här gången heller. Han vill stoppa ISIS med en bombmatta trots att den amerikanska militären inte använt den taktiken på flera decennier. Anledningen är att för många civila skulle drabbas.

Sunniaraber på marken måste besegra ISIS enligt Rubio. Amerikanska flygräder ska backa upp dessa styrkor. Trump vill bomba oljan och sen ta oljan.

Ted Cruz starkaste ögonblick kom när han pratade om sin halvsyster som dog av en överdos 2011. I New Hampshire finns stora drogproblem vilket blivit en viktig fråga under kampanjen.

Hur mycket kommer media rotera Rubios pinsamma upprepning om att ”Obama vet vad han gör”? Det kan så klart skada hans kampanj. Annars växte han in i debatten och blev bättre.