Rubio testade ny taktik

Marco Rubio
Marco Rubio. Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0

Inget har funkat så här långt för att rubba Trump. Men ingen har egentligen försökt attackera honom. Alla konkurrenter har varit fokuserade på att få bort andra kandidater först. Det har gynnat Trump. I torsdagskvällens debatt i Houston, Texas testade Rubio att gå till attack på Trump.

Det blev kritik mot att Trump anställt illegala invandrare, ett universitet som Trump startade som lurade pengar av studenterna, Trumps neutrala hållning mellan Israel och Palestina och en hel del annat.

Även Cruz var mer kritisk till Trump än tidigare. Han riktade in sig på att Trump gett bidrag till en rad demokrater.

Den fråga som kanske fått mest uppmärksamhet senaste dygnen är Romneys krav på att Trump ska visa sina senaste års skattedeklarationer. Men Trump lyckades slingra sig i frågan genom att hävda att han granskas av skattemyndigheterna just nu och därför inte kan lämna ut några uppgifter. Både Cruz och Rubio lovade att släppa sina deklarationer inom något dygn.

Som mest underhållande blev det när Rubio frågade Trump vad han tänkte ersätta Obamacare med. Trump svarade att han ville ta bort begränsningen för försäkringsbolagen att enbart sälja inom en delstat. När Rubio frågade om det var hans enda plan, hakade Trump upp sig nästan som Rubio gjorde när Christie frågade ut honom i en tidigare debatt. Rubio påpekade då med ett förnöjt leende att Trump bara upprepade samma svar. Det fick Trump att protestera vilt med dessa bevingade ord:

”No, no, no. I don’t repeat myself. I don’t repeat myself”.

Vi får se om något av kritiken som riktades mot Trump fastnar eller om det går som vanligt för utmanarna.

På tisdagen är det Super Tuesday. Då går ett flertal viktiga delstater till val. Mest fokus ligger på sydstaten Texas. Cruz måste vinna sin hemstat och han ser ut att kunna göra det. Men det är jämnt mellan honom och Trump. Förlorar Cruz där får han problem att fortsätta.

Rubio har press på sig att prestera bättre än Cruz totalt sett i valen som hålls under Super Tuesday. Det är väldigt många delegater som står på spel. Tar han inte några steg framåt blir det svårt att argumentera för att han skulle kunna vinna mot Trump, ens om alla andra hoppar av. Endast Carson väntas hoppa av på tisdag, men floppar någon av Rubio eller Cruz kan det bli en till.