Rubio vinnare igen

Novemberdebatten för republikanerna blev en lugnare tillställning än senast. Det var färre kandidater på scenen och av någon anledning var det få som gick till attack mot konkurrenterna. Framför allt var dock moderatorerna snällare (lite väl snälla för en valdebatt) och alla fick prata längre.

Lilla debatten mellan Christie, Jindal, Santorum och Huckabee

Jag tycker det blev en rätt tam debatt och det är inte för inte som dessa inte kvalificerar för den stora debatten. Christie var som väntat den som höjde rösten mest. Han verkade mest intresserad av att debattera Hillary Clinton än någon av övriga på scen. Jag är tveksam till att han fick något större genombrott denna kväll heller.

Jindal verkade desperat och kom förberedd med specifika attacker på både Huckabee och Christie för att vara för moderata. Christie försvarade sig som vanligt med onelinern att han ”blivit kallad många saker hemma i New Jersey, men inte liberal”. Delstaten som han styr som guvernör är annars en blå delstat som röstar på demokrater.

Christie ville bland annat starta ett cyberkrig mot Kina som svar på vad Kina gjort mot USA. Och flyga Air Force One över öar utanför Kina som varit debatterade. Han var också starkt kritisk till hur demokraterna har behandlat polisen.

Federala staten ska inte bygga infrastruktur, förutom absolut nödvändiga motorvägar, ansåg Santorum. Han vill dessutom ha en platt skatt på 20 %.

Huckabee vill ta bort skatt på arbete.

Stora debatten mellan 8 republikanska kandidater

Jeb Bush var pressad som vanligt att göra en stark insats och den här gången gjorde han inte bort sig, men det räcker ju inte riktigt. Han valde att inte attackera Rubio så som han misslyckades med senast. En ok insats. Kan Bush lyckas med en comeback? Det är för tidigt att helt avfärda honom, men visst ser det mörkt ut när republikanska väljare är så kritiska till honom.

Den andra moderata kandidaten på scen Kasich inledde bra, men blev sedan lite för ivrig och udda. Vi kan antagligen avskriva honom som ett seriöst hot ens i New Hampshire i och med denna debattflopp. Det verkar som att Christe just nu har bäst läge av moderata kandidaterna (Bush, Kasich, Graham och Christie) och han har ju inget drömläge heller.

Minimilönen ska inte höjas till 15 dollar sa Trump och Carson. Carson antydde att lönerna var för höga. Rubio sa att det skulle vara en katastrof om minimilönen höjs.

Donald Trump var inte lika hård mot motståndarna som vanligt, speciellt inte mot främsta hotet i opinionsundersökningarna Ben Carson.

Kan Cruz bli socialkonservativas förstahandsval? Än så länge har Carson den positionen, men stödet för honom verkar vara på väg ner. Kampen om Iowa lär bli intensiv och Cruz gjorde en stark debatt igen.

Carly Fiorina fick några långa applåder men det var inte hennes starkaste debatt.

Kasich och Bush attackerade Trump för att han ville kicka ut 11 miljoner invandrare utan legal status. Inte möjligt hävdade Kasich och Bush, medan Trump sa att det var möjligt eftersom Ike gjorde det. Cruz stod tydligt på Trumps sida i denna fråga.

Rubio nämnde svenska Candy Crushs snabba tillväxt för att illustrera att världen förändras snabbt. Han känns som en modernare kandidat än övriga på scen vilket är en stor fördel för honom.

Carson vill ha en platt skatt och vill chockerande nog ta bort avdrag för gåvor till kyrkor. Går det hem bland kärnväljarna?

Lite oväntat har inte så många kandidater hoppat av än, men det borde väl snart hända. För vad finns det för mening med att stanna kvar när du inte ens får vara en av så många som 12 som får debattera? Pataki, Graham och Gilmore borde fatta vinken och hoppa av. Verkar som demokraternas kandidater inte var fullt lika tröga eftersom Webb, Chafee och Lessig förstod att loppet var kört.