Ryan vs Biden – vem vinner?

Snart är det debatt igen, då mellan Ryan och Biden. Debatten hålls torsdagen den 11 oktober i Danville, Kentucky. En debatt som jag tror alla ser fram emot med stort intresse. Inte för att den väntas få någon avgörande betydelse för presidentvalet, men för att både Ryan och Biden är två väldigt intressanta personer.

Ryan är ju så klart intressant för sina ekonomiska förslag för att minska statsskulden som gett honom hjältestatus bland konservativa. Han är ung och vältränad till skillnad från sin motståndare. Ryan symboliserar republikanernas framtid. Här pressar han Obama om budgetproblemen:

Biden… ja han är ju Biden på gott och ont. Helknasiga uttalanden är väl kanske det första man tänker på när man tänker på Biden, men han symboliserar också något folkligt och populistiskt. Och så har han en hjärtskärande biografi (se videon nedan, du kan hoppa cirka 3:30 in) som man kan misstänka gör att en del väljare, kollegor och journalister åtminstone ibland har överseende med hans mer märkliga uttalanden.

Svårt att spå hur debatten kommer utveckla sig med tanke på hur olika dessa personer är. Biden var stabil i sin debatt mot Sarah Palin och Ryan har varit väldigt effektiv i sina ”debatter” med Obama. Till skillnad från Romney har Ryan röstat i kongressen för och emot olika förslag. Biden kan därmed till skillnad från Obama försöka hålla sin motståndare delansvarig till USA:s problem genom hur han röstat.

Biden är inte lika akademisk och eftertänksam i sina svar som Obama, men i jämförelse med Ryan är han inte heller så slagkraftig. Och så har vi det där med ”gaffes”, knasiga uttalanden som Bidens mun producerar med lite för hög frekvens… Det innebär alltid en risk. Fördelen för Biden är att han kan upplevas som mer folklig medan Ryan får försöka undvika att uppfattas som en allt för nördig räknenisse.

Med tanke på hur oförberedd Obama verkade i första debatten kanske det tål att noteras att Ryan ställt upp på nära 200 intervjuer sedan han tillkännagavs som kandidat. Och hur många intervjuer tror du Biden ställt upp på under den tiden? Om du svarade en hade du helt rätt.