Så mycket skulle Obamacare kosta dig om du bodde i USA

sjukvardsforsakring-obamacare
Ansökan för Obamacare har öppnat idag

Idag är det premiär för att skaffa sig Obamacare. Nu kan man se hur mycket det kostar att gå med i nya sjukvårdssystemet i USA. Du kan själv enkelt se vilka valmöjligheter du skulle ha om du bott i tex Kalifornien här.

Du får fylla i några få uppgifter om inkomst, ålder, antal barn, zip code (skriv tex in 94043 som är Google’s zip i Mountain View) och sen presenteras dina valmöjligheter.

Det poppar då upp information om fyra huvudalternativ på sjukvårdsförsäkringar där du väljer hur mycket av kostnaden du vill ta varje månad (försäkringen) och hur mycket du sen vill betala själv vid ett eventuellt sjukhusbesök mm. Vill du ha så låg månadskostnad som möjligt väljer du att ta på dig mer risk och därmed att betala 40 % av kostnaden själv när något händer. På sidan rekommenderar man dock ett alternativ med lite högre månadsavgift om du har bättre inkomst. Då tar du också på dig mindre risk för höga oväntade räkningar om något skulle hända.

Efter denna info får du presenterat vad det kostar från olika försäkringsbolag, med billigast först. Så här kan det se ut med ett 70 % alternativ som är något dyrare per månad än det allra billigaste men alltså då har lägre kostnad på sjukhusbesök och akutbesök:

sjukvardsforsakring-usa

Här har vi räknat med en genomsnittslön i USA som ligger på cirka 40000 dollar per år och en ensamstående. Billigaste månadskostnaden hamnar då på 227 dollar per månad (60 % alternativet) eller 313 dollar (70 % alternativet). Cirka 1500 kr per månad alltså som allra billigast.

Då får man också tänka på att ett besök på akuten går trots en sådan försäkring loss på 250 dollar vilket är 1600 kr om du valt den lite dyrare månadskostnaden. Vill du ha den billigaste månadskostnaden kostar varje besök på akuten mer; 300 dollar, 1900 kr.

Ett mer normalt sjukhusbesök i primärvården går på 45 dollar respektive 60 dollar. Specialistvård så klart mer.

sjukvardsforsakring-usa-kostnad

Nu har vi inte nämnt den för många viktigaste kostnaden. ”Deductibles”, vilket är självrisken. Det är den sjukvårdskostnad som du först måste beta av varje år innan försäkringen täcker delar av din kostnad. Alternativen med lägst månadskostnad har som du kan se hög självrisk, medan dyraste inte har någon självrisk.

Siffrorna ovan gäller som sagt en person med genomsnittsinkomst på 40000 dollar per år, genomsnittsålder (i USA är det 37 år). Det skiftar givetvis något mellan olika delstater, familjesituation, ålder osv.