Schwarzenegger hotas av omval


San Francisco, Kalifornien

USAVAL.SE RAPPORTERAR FRÅN SAN FRANCISCO: Kaliforniens populäre guvernör, fd skådis och fd bodybuilder står inför svårigheter. Först och främst handlar det om budgeten som fortfarande inte godkänts. Problemet är att underskotten växt sig stora under senaste åren och ligger nu på över 15 miljarder dollar. Arnold Schwarzenegger och övriga republikaner har vägrat gå med på högre skatter som en del av lösningen. Det har gjort att demokraterna stoppat guvernörens förslag och nu står man med en budgetkris.

Total recall?
Vad som dessutom kommit fram de senaste dygnen är att fängelsevakternas 30,000 starka fackförening i staten tänker tvinga Schwarzenegger till ett recall. Det var så han själv valdes när den hatade demokratiske guvernören Gray Davis utsattes för ett extraval i form av ett recall 2003. 1 miljon underskrifter behövs för att ett extraval ska komma till stånd, vilket troligtvis inte blir några problem för facket. I valet krävs sedan en majoritet för att avsätta guvernören, något som ser betydligt svårare ut i dagsläget.

Anledningen till att fängelsevakterna vill avsätta guvernören är att man under två års tid inte fått ett nytt avtal. Missnöjet är stort bland statens anställda efter att Schwarzenegger beordrat lönesänkningar för 175,000 anställda till minimilönen $6,55 per timme (cirka 45 kr). Det förslaget har dock inte gått igenom eftersom statens controller har vägrat genomföra ordern.

Guvernören Schwarzenegger som fortfarande är populär bland väljarna viker sig dock inte:

Their intimidation tactics will not make me change my mind whatsoever because I happen to not represent the CCPOA. I represent the people of California.

Ett eventuellt recall väntas dock inte redan nu i november utan tidigast nästa år. Schwarzenegger är vald fram till och med 2010, då han inte kan väljas på nytt.

[tags]usa, arnold schwarzenegger, kalifornien[/tags]