Schwarzenegger stöder Obamas sjukvårdsreformer

Flera republikanska röster utanför kongressen har senaste tiden gett sitt stöd åt demokraternas reformplaner inom sjukvårdsförsäkringarna. Den senaste i raden heter Arnold.

Jag gissar att han måste hålla sig vän med Obama med tanke på den djupa ekonomiska kris som råder i den delstaten. Bakom kulisserna pågår säkert ett hårt tryck på guvernörer i delstater som styrs av republikaner i detta läge. Vill man bli omvald måste man visa på ekonomiska förbättringar och det i sin tur är i rådande läge ganska beroende på det stöd man får från Washington. Dessutom måste speciellt Schwarzenegger hålla sig vän med demokraterna i en delstat där väljarna annars oftast röstar på demokraterna.

En annan viktig republikansk guvernör som inte heller gått till attack mot Obama (men gett ett betydligt mer ljummet stöd än Schwarzenegger) är en möjlig presidentkandidat, Bobby Jindal. Han styr i sydstaten Louisiana och väntar på mer kosing från sinande federala pengakistor. När pengarna för stimulus-paketet debatterades motsatte Jindal sig det. När de federala pengarna sen dök upp fotograferade han sig mer än gärna med en fet check som han ”delade ut” med sitt namn på till olika områden i delstaten.

Bland övriga republikaner som Obama fått stöd från under senaste veckorna återfinns inga mindre än Bob Dole, Michael Bloomberg, Tommy Thompson och Bill Frist. Det känns som Obamas administration kör med samma taktik som under presidentvalskampanjen. När man närmade sig ett avgörande hade man också flera stora namn att rulla ut som gav sitt stöd.

[tags]usa, arnold schwarzenegger[/tags]

  • USA är ett enormt splittrat land, högern och vänstern är långt ifrån varandra och har ofta svårt att enas. Obama’s tanke är i första hand att söka få dessa två att börja förstå varandra och inleda ett samarbete. Obama har ingen hög tanke om ideologier, hans vision är snarare ett USA och en värld i samarbete. Jag hoppas verkligen att han lyckas i denna synnerligen svåra uppgift.