Sex med chans att vinna

Nedräkningen har börjat inför primärvalen som nu bara är ett kvartal borta. Enligt prediktionsmarknaderna och vadslagningsfirmorna är det nu dessa sex kandidater som har en realistisk chans att bli president:

 • Hillary Clinton
 • Donald Trump
 • Jeb Bush
 • Joe Biden
 • Marco Rubio
 • Bernie Sanders

Jag tror att vi skulle kunna reducera antalet ytterligare något utan att riskera att plocka bort presidentvalets slutliga vinnare. Vi ska kanske ändå avvakta med det tills demokraterna hållt sin första debatt och republikanerna sin tredje. Men någon annan kandidat än en av dessa lär det inte bli som utses till president i valet 2016.

Fiorina har alldeles för mycket problem med sin tid som chef för HP och har under senare tid också kritiserats av faktagranskare när det gäller hennes uttalanden om Planned Parenthood. Ben Carson är en riktigt udda socialkonservativ kandidat (se någon av hans föreläsningar inför kristna grupper) som ännu inte riktigt granskats av media, men när/om det sker… Ingen av dessa två kommer nå en majoritet av amerikanernas röster. Ben Carson kan möjligtvis överraska positivt i Iowa, men vad hjälper det?

Chris Christie brottas med ännu en korruptionsskandal hemma i New Jersey och lär inte heller ha något med det här att göra. Kasich? Cruz? Jindal? Nej, knappast. Visst har både Cruz och Jindal som socialkonservativa möjlighet att överraska i Iowa och Kasich som mer moderat möjlighet att överraska i New Hampshire, men det kommer inte räcka i långa loppet.

 • Christian Johansson

  2003 vid den här tiden var John Kerry(D) uträknad (Howard Dean frontrunner), 2007 var Mccain uträknad (R.Guiliani frontrunner). Så jag tror fortfarande det kan bli någon annan republikansk kandidat.
  Republikanerna behöver någon som kan samarbeta över partigränserna. Den personen heter Chris Christie och kommer få ett lyft i November / December.

 • Peo

  Allt är möjligt i politik och av högoddsarna så är han tack vare sitt rykte som moderat en tänkbar lösning. En rad skandaler med Bridgegate etc har dock gett honom ett annat mindre smickrande rykte. New Jerseys usla ekonomi är inte heller något han kan skryta med. Prediktionsmarknader och vadslagningsfirmor är nyckelord här och nu precis som vid tidigare tillfällen. Att Kerry och McCain låg efter i opinionsundersökningar så långt innan Iowa och New Hampshire är sant (det gör även Bush och Rubio idag). Det är dock skillnad på hur långt efter. McCain var då trea/fyra i opinionsundersökningarna med 12 %. Christie är nu nia med 2 %. Varken Kerry eller McCain var långt efter på prediktionsmarknaderna vid den här tidpunkten. Båda hade stöd från etablissemanget.

 • Henrik Hellberg

  Presidentkandidat kan ju fler bli (Carson och kanske Fiorina), dock ej president . Jag skulle nog vilja stryka Sanders. Kommer man ut som socialist i USA torskar man rimligtvis senast i November. Biden kan strykas i och med att han inte kommer vara med i kommande debatt (vilket antyder att han stannar som VP endast).

 • Peo

  Svårt att se varför republikanerna skulle chansa med en så pass socialkonservativ kandidat som Carson eller en så misslyckad företagsledare som Fiorina när det finns bättre alternativ. Republikanska väljare brukar vara konservativa i val av presidentkandidat, dvs ta det säkra före det osäkra.

  Fiorina är sjua enligt vadslagningsfirmorna så hon är närmast utanför denna lista, men det är ett hopp ner till henne. Biden väntas bara ställa upp som etablissemangets kandidat om Clinton skulle dras ner i en djupare skandal, så ja han ligger nära att strykas. Tror också Sanders kommer få svårt så klart, men prediktionsmarknaderna ger honom just nu trots allt ungefär samma chans som Rubio och Trump (ser lite olika ut på olika marknader). Som jag nämnde i blogginlägget så skulle det gå att plocka bort ytterligare några och dessa skulle då vara Biden, Trump och Sanders. Men för att vara helt på den säkra sidan så är det lite, lite för tidigt att göra det.