Single payer sjukvård införs i Vermont

På nationell nivå var det aldrig någon diskussion kring att genomföra en statlig sjukvårdsförsäkring som täcker alla finansierad av skatter ungefär som finns i Europa. Inte ens en public option som ett statligt alternativ för de som ville köpa ett sådant finns ju med i Obamas sjukvårdsreform. Men på lokal nivå tas vissa initiativ. Längst har man kommit i Vermont där det nu ser ut att bli en sjukvårdsförsäkring som liknar den som vi är vana vid i Europa. Igår röstades en ny lag igenom i delstaten som gör detta möjligt.

Guvernören Peter Shumlin (D) kommer att skriva under lagen. Därmed kan Vermont bli första delstaten i nationen med universell sjukvård som bygger på en statlig försäkring. Men det finns ett hinder kvar som ThinkProgress beskriver:

A bigger hurdle Vermont faces is obtaining a waiver from the federal health care reform act and finding a way around federal ERISA laws — which “pre-empt states from enacting legislation if it is ‘related to’ employee benefit plans” –- that insurers could use to sue the state. The health reform law currently offers a waiver to states who meet certain standards by 2017. Rep. Peter Welch (D-VT) has introduced an amendment that would move the waiver date up to 2014 — an idea that President Obama has endorsed.

 • Faktum är att det har diskuterats på nationell nivå och att det var ur dessa diskussioner som idén om det individuella mandatet, det vill säga att tvinga alla att teckna sjukförsäkring, fördes fram av republikanerna. Först under Bush den äldres administration och så kom det till omröstning i kongressen under Clintonåren.

  Argumentationen var densamma då som nu, att försäkringstvånget skulle hålla nere premierna, trots att man fick in grupper av ”dyra” försäkringstagare. Anledningen till att republikanerna kom med idén var att det var en modell som gjorde det möjligt att behålla de privata försäkringsbolagen och undvika ett single payer-system. Något som man såg som en verklig möjlighet/hot.

  Kongerssrepublikanerna, Hertiage Foundation och Mitt Romney var för idén, innan den adopterades av demokraterna och därmed slutade att vara briljant och istället blev nazismkommunism. Romney hade ju lite otur råkade ju införa systemet i Ma. innan han fick veta att det inte längre var republikansk politik.

  Åter till Vermont, så är det ju en lite speciell stat. Bara det faktum att de valt Bernie Sanders…

 • Peo

  Bra beskrivet Sven. Jag syftade på i samband med Obamas sjukvårdsreform då single-payer inte fanns med i debatten som ett seriöst alternativ eftersom det inte hade tillräckligt stöd i kongressen.

 • Peo