Stark debatt av Biden, men han vann antagligen inga nya oberoende väljares röster


Obama är ute och flyger med Air Force One och kollar på debatten

Biden gick hårt åt Ryan med ett smile som i vissa stunder tog över på ett inte helt lyckat sätt. Kandidaterna försökte dessutom konstant avbryta varandra. Biden försökte mest och lyckades också bäst.

Moderatorn Martha Raddatz bidrog genom följdfrågor till att det blev en livligare, mer intressant och mer underhållande debatt än Obama/Romney. Hon gjorde ett gott jobb, även om hon avbröt Ryan någon gång för mycket. Ett annat klagomål var frågorna mot slutet som blev lite väl mycket kring kandidaternas personlighet som givetvis inte gav några intressanta svar. Istället glömde hon bort energi, invandring och miljö helt. Viktiga frågor.

Jag kan tänka mig att demokraterna är väldigt nöjda med Bidens insats. Han kommer säkert hyllas som en hjälte av dessa. Men skratten kan stå honom dyrt, det var lite för respektlöst mot sin motståndare.

Bidens främsta tillgång här var ändå att han lyckades pressa Ryan på en viktig punkt när det gäller avdragen som Ryan/Romney tänkt minska för att kunna höja anslag till militären och sänka skatter. Den matematiken får R/R svårt med att förklara när man inte är villiga att ge några detaljer kring det hela. Det blev extra tydligt ikväll.

Har denna kväll någon betydelse? Nja, för Obamalägret var det viktigt att stoppa blödningen och visa lite djävlar anama. Det är något Biden är extra lämpad till. Men några oberoende väljare lär han inte ha övertygat.

Ryan avslutade kvällen starkt men var märkligt nog pressad konstant under debatten.

Om man ska titta till stilpoäng och dra av för Bidens skratt, himlande med ögonen och avbrott när Ryan talade så får man dra av lite för Ryan också. Han har en tendens till att göra en något för gungande huvudrörelse när han ska försöka betona något viktigt. Det blev mest komiskt.

Ryan vann några stilpoäng, men Biden vann till slut ändå knappt på entusiasm och ren kraft. Biden lyckades genom det pressa Ryan på allt från utrikespolitik, statsunderskott till sjukvård för pensionärer.

Om du vill veta vem som vann debatten så avslöjas det av vilka anhängare som klagar på moderatorn:

[tweet_embed id=256582207223758848]

CBS News opinionsundersökning direkt efter debatten i ett urval av väljare som innan debatten inte bestämt vem de skulle rösta på:

INSTANT POLL of Undecided Voters: Who won #VPdebate? BIDEN: 50% RYAN: 31% TIE: 19%

CNN gav dock Ryan segern med knapp marginal i ett urval av samtliga kategorier av väljare:

RYAN 48% / BIDEN 44% / Margin of Error +/- 5%

Notera alltså att undersökningarna är gjorda med helt olika urval.

Ett ord som beskriver kvällen från republikanernas syn på Biden: ”bafoon” och så väljer vi ett ord som beskriver saken utifrån hur demokraterna såg på Ryan: ”roadkill”