Superjämnt, men nu är det fördel Obama

McCainRomneyMike Huckabee
ClintonObama
Det utlovades ett jämnt lopp och det blev om möjligt ännu jämnare än väntat, främst på demokraternas sida. På republikanernas sida tog McCain en viktig seger och kommandot, men Romney och Huckabee visade att de inte är helt knockade än. Framförallt överraskade Huckabee med starka segrar i sydstaterna som tex Georgia vilket gör att han oväntat nog kan ha vunnit nästan lika många delegater som Romney.

Romneys sämsta investering?
Romney lyckades inte med det han var tvungen till, nämligen en seger i Kalifornien och det ser mörkt ut för honom även om han vann sex stater. Av allt att döma har McCain vunnit nomineringen om inte konservativa väljare kan sluta upp bakom ett alternativ snabbt. Huckabee har förstärkt sina chanser att bli McCains vice-presidentkandidat och Romney har sumpat sitt livs största investering. Detta trots att inflytelserika konservativa radioprofiler som Rush Limbaugh, Laura Ingraham och Sean Hannity i sista stund gett sitt stöd till Romney för att på något sätt stoppa deras hatobjekt McCain. Lägg till Ann Coulter till den listan och McCain har tydliga problem med konservativa och etablissemanget.

Depends on your definition of win…
På demokraternas sida ser det ut att endast skilja ett fåtal delegater mellan Obama och Clinton när alla röster snart är färdigräknade. Clinton har vunnit viktiga Kalifornien stort, medan Obama har visat sig stark i många mindre delstater. Totalt kommer Obama vinna flest delstater medan Clinton vann flest antal röster med hjälp av folkrika Kalifornien. I antalet vunna delegater verkar Clinton med knapp marginal ha vunnit flest denna viktiga dag. Clinton har samtidigt flest superdelegater.

Segern i Kalifornien för Clinton är så övertygande att Clinton av många anses som kvällens segrare. Det ser trots det ljust ut för Obama av flera anledningar. Han vann oväntat nog flest delstater, antagligen 14-8 eller åtminstone 13-9. Om han dessutom vinner flest delegater eller kommer i närheten är det en viktig seger med tanke på att Clinton lett opinionsundersökningarna stort i dessa delstater under lång tid.

Obamas fördel i februari
Ännu en anledning till glädje för Obamas kampanj är att supertisdagen på förhand såg svårare ut än resten av februari för honom. Delstater att rösta närmaste tiden ser nämligen gynnsamma ut för Obama (Louisiana, Nebraska, Maine, Washington DC, Maryland, Virginia, Washington, Wisconsin och staten där Obama föddes, Hawaii).

Samtidigt är nu pressen på Obama att vinna dessa stater precis som pressen låg på Clinton att vinna Kalifornien. Efter det följer några större delstater där Clinton har ett litet övertag, som tex Ohio och Texas.

Clinton har ett grepp om Superdelegaterna som räddar henne från att annars ligga efter. I antal vunna delegater leder Obama antagligen istället knappt när dagens resultat läggs till totalen, vilket han gjort hela tiden.

VALRESULTAT

Clinton 9: Kalifornien, New York, Massachusetts, New Jersey, Arkansas, Oklahoma, Tennessee, Arizona, Samoaöarna.

Obama 13: Illinois, Georgia, Alabama, Minnesota, Colorado, Connecticut, Delaware, Utah, Kansas, North Dakota, Idaho, Alaska, Missouri.

New Mexico återstår och är otroligt jämnt, i skrivande stund skiljer det bara 79 röster (!) till Obamas fördel med 80 % räknat. Missouri blev också jämnt, så jämnt att Clinton felaktigt tidigare på kvällen utnämnde sig till segrare där. Nu har Obama vunnit Missouri med knappt 1 procentenhet. Största segern blev Obamas i Idaho med 80 % mot Clintons 17 %.

Huckabee 5: AL, AR, GA, TN, WV
McCain 9: AZ, CA, CT, DE, IL, MO, NJ, NY, OK
Romney 6: CO, MA, MN, MT, ND, UT

McCain har vunnit folkrikaste staterna, som New York och Kalifornien, vilket gör honom till stor totalvinnare av delegater denna supertisdag. På många ställen var dock McCains seger väldigt liten, Huckabee var bara en procentenhet ifrån att knipa statens alla 57 delegater i Missouri tex. Nu fick han 0 där och McCain alla 57.

[tags]usa, usa-valet, barack obama, hillary clinton, john mccain[/tags] intressant.se