Tankar om republikanernas debatt #1 2015

Fiorina vann fördebatten, det verkar alla överens om. Jag tycker kanske inte att hon totaldominerade som några verkar tycka, men det kan antas att en del republikaner gärna vill lyfta fram henne så hon som enda kvinna får vara med i nästa debatt på riktigt.

Den stora debatten kom att kretsa kring Trump som väntat. Liksom 2008 när Fox News gick hårt åt Ron Paul och ifrågasatte om han var en ”äkta republikan” så hade man siktet inställt på Trump denna gång. Han fick utstå flera attacker från moderatorerna under kvällen. Den första handlade om precis detta, om han verkligen hade republikanernas bästa i åtanke. Kommer han ställa upp som oberoende kandidat om han förlorar republikanernas nominering? Han svarade med att han inte kunde ge några garantier om att låta bli. Hotet om att ställa upp utanför partiet är för värdefullt för honom. Hans trum(p)fkort.

Trump hade därmed en tuff kväll. Frågan är om attackerna nu slutligen får hans opinionssiffror att vika?

Jeb Bush var stabil men glänste inte direkt. Scott Walker fick in några oneliners kring Hillary Clintons email och gjorde en stark insats. Men vem gick mest stärkt ur denna debatt? John Kasich (Ohioguvernör) på hemmaplan i Cleveland var den som överraskade mest positivt. Kanske beror det på att han verkar vara den republikan som tillsammans med Donald Trump och Rand Paul vågar gå emot traditionella republikanska åsikter. Samtidigt är han till skillnad från nyss nämnda en sittande guvernör i en superviktig delstat.

Mike Huckabee gjorde också bra ifrån sig och vann nog den interna socialkonservativa debatten mot Ted Cruz. Jag tror dock att den senare kommer dra det längsta strået av dessa två när vi summerar den här kampanjen någon gång nästa år.

Ben Carson försvann i vimlet av kandidater även om han fick in några underhållande svar.

Chris Christie ansattes hårt av Rand Paul och fick se sig förödmjukad av att bli påmind om den där kramen med Obama inför senaste presidenvalet.

Utifrån utgångsläget inför debatten hur tror jag opinionsläget kommer förändras närmaste tiden?

+ Walker
+ Fiorina
+ Kasich
Bush
Rubio
Christie
Huckabee
Cruz
Paul
Santorum
– Trump
– Carson