Texas extremt jämnt

Texas och Ohio är inte avgjorda än men Clinton ser ut att vinna Ohio. I Texas skiljer det just nu bara några hundra röster. Obama ledde länge tack vare goda resultat från poströsterna, men nu har Clinton tagit ledningen. Hon vann stort bland väljare som bestämde sig under tre sista dagarna. Det verkar som att hon kommer att vinna Texas knappt, men Obama har ändå chans att vinna knappt i antal delegater från Texas.

  • Almira

    jag förstår inte,hur kan han vinna fler delegater om hon fått fler röster?

  • Peo

    Du är inte ensam om att inte förstå det och ska jag va helt ärlig förstår jag inte heller alla detaljer. Men i korthet så består Texas val av flera olika distrikt som utser delegater. Vissa områden har viktats efter hur många som röstade för fyra år sedan. Då röstade inte många latinos på demokraterna utan på Bush. Områden med stor andel afro-amerikaner däremot röstade i stor utsträckning. Clinton är stark i områden med många latinos i Texas, men pga att de inte röstade så mycket sist, har deras röst mindre vikt. Helt galet givetvis, men så är det.

    I Texas var det dessutom både ett vanligt primärval och ett nomineringsmöte. Det gör också att delegaterna inte fördelas helt efter antal röster.