Trump har hittat ny birther-måltavla

Ted Cruz
Ted Cruz, senator Texas

Det var inte bara Donald Trump som försökte få Barack Obama på fall genom att påstå att presidenten inte var född i USA. En hel drös med birthers verkade helt besatta av tanken. Obama offentliggjorde sitt födelsebevis från Hawaii (USA!) där han föddes av en amerikansk kvinna, efter att media under flera veckors tid spekulerat vilt påhejade av Trump. I och med offentliggörandet dog birtherismen till slut när det gäller Obama. Men nu har Trump hittat en ny person som han försöker sprida tvivel kring om den har laglig rätt att väljas till president.

Ted Cruz är född i Calgary, Kanada, den 22 december 1970. Det är ok för en presidentkandidat att vara född i ett annat land om det sker på en amerikansk militärbas (som John McCain i Panama) eller ambassad tex eller var som helst i världen. Avgörande är då om minst en förälder är amerikansk medborgare vid tillfället. I Ted Cruz fall så är pappan född i Kuba och mamman i USA. Mamman var därför med extremt stor sannolikhet amerikansk medborgare när Ted föddes och därmed borde det inte finnas någon kontrovers. (Pappan var kanadensisk medborgare när Ted föddes efter att ha invandrat från Kuba.)

Men skam åt den birther som ger sig… TPM har nyss släppt uppgifter som gör gällande att Ted Cruz mamma varit röstberättigad i Kanada och stått med på vallängderna där 1974. Om det förändrar något i sak? Min gissning är att det inte gör det. Däremot om det kommer fram något dokument som gör gällande att mamman inte var amerikansk medborgare 1970 när Ted Cruz föddes så börjar det uppstå problem.

Cruz kampanj förnekar att mamman röstat i något val i Kanada och uppger att hon aldrig varit kanadensisk medborgare.

Så sent som 2013 uppdagades dock att Ted Cruz hade dubbelt medborgarskap utan att han själv visste om det. Då sade han upp sitt kanadensiska medborgarskap. Något Trump så klart påpekat ett antal gånger senaste tiden.

Få tror på allvar att Ted Cruz saknar laglig rätt att bli president. Självklart har han det. Så här några få veckor innan Iowa röstar går den politiska kampanjen in i en intensiv fas med rykten och attacker som stjäl mediautrymme från mer seriösa frågor som borde diskuteras i en välfungerande demokrati.

Det här känns redan nära på lika fånigt som attackerna på Obama för några år sedan. Då fanns dessutom en viss rasistisk underton (Kenya!) och det snurrade vidare i media absurt länge trots att det var helt orimliga påståenden. Vi får se hur länge Trump kan hålla liv i det hela den här gången. Och hur mycket det skadar Cruz i Iowa där han just nu leder stort över Trump.