Trump och Cruz i strid om Iowa

rep-debate

Under debatten i South Carolina handlade det mesta om Trump och Cruz. Den senare gick för första gången till hård attack på Donald Trump. Du kan se hela debatten i efterhand på Fox Business. Första delstaten att rösta är Iowa och valdagen närmar sig (1 februari). Där leder Trump knappt före Cruz.

Trump ifrågasatte om Cruz har laglig rätt att bli president eftersom han är född i Kanada. Och moderatorerna frågade ut honom om en ännu mindre fråga kring ett lån under Cruz senatskampanj. Ted Cruz hamnade tidigt på defensiven men han försvarade sig starkt och fick in några tunga högerkrokar på New York-bon Trump som han ansåg hade för liberala värderingar.

Det var påtagligt många kandidater som hade en kraftfull, kompromisslös och framåtlutad stil denna kväll. Bush, Kasich och Carson var undantagen, vilket kan kosta röster. Christie beskrev Obama som en ”grinig unge” och Clinton attackerades som vanligt gärna. Till skillnad från tidigare debatter riktades attackerna mer mot konkurrenterna på scen. Rubio attackerade Christie till den senares stora glädje. Cruz och Trumps batalj om Cruz medborgarskap beskrev Rubio som ett avsnitt av Crime TV.

Vi fick några förtydliganden i viktiga frågor under debatten även om det var många upprepningar från tidigare debatter. Endast Bush vill ta emot flyktingar från Syrien.

Christie fick en brofråga…(!) Den handlade dock inte om Bridgegate utan om en eftersatt infrastruktur. Han svarade att han ville sänka skatten dramatiskt på amerikanska företag som tar hem vinster från andra länder. Det skulle ge högre skatteinträkter, som sen skulle finansera satsningar på infrastruktur.

Trump vill ha tariffer på kinesiska produkter, vilket Rubio och Bush argumenterade enbart skulle leda till att amerikanska konsumenter skulle få betala mer för varor i butikerna.

Vem vann?

predict-jan-2016

Ta en titt på den här grafiken som PredictWise skapat. Den visar sannolikheten för varje enskild kandidat att nomineras och bygger på odds från prediktionsmarknader som BetFair och opinionsundersökningar. Det är en tydlig trend i opinionen med en stigande Trump och övriga kandidater som halkar efter. Trump har nu plötsligt för första gången blivit favorit att nomineras även bland spelarna på vadslagningsfirmor. Strax efter debatten förstärktes denna utveckling med enda skillnad att Cruz också ökar. Trump och Cruz hade alltså en bra debatt och båda har dessutom stöd av flera viktiga opinionsundersökningar senaste dagarna. Cruz har under senare tid tvingats till att försvara sig mot Trumps attacker och det är inte helt lätt. Han verkar dock ha gjort ett ok jobb på den fronten än så länge.

Vem kan stoppa Trump? Först när fältet blivit mindre finns förutsättningar att på allvar utmana honom. Blir det Cruz, Rubio, Kasich, Christie, Bush eller Carson? Vi får se. Som jag antytt tidigare verkar Rubio ha bäst möjlighet att utmana Trump, men det förutsätter att övriga etablissemangets kandidater lämnar scenen efter Iowa eller åtminstone New Hampshire.

QUIZ: Vad kan du om Ted Cruz?