Trump som superhjälte i bananrepublik

Trumps tema under talet på konventet i Cleveland, Ohio kan sammanfattas med ”I alone can fix it.” Han själv ska fixa alla problem som han räknade upp skrämmande statistik för med invandring, arbetslöshet, utrikespolitik och kriminalitet. Problem som Hillary Clinton varit med om att skapa enligt Trump.

Republikanerna på plats verkar ha gillat det kraftfulla talet trots den apokalyptiska tonen utan hopp. Och det verkar av allt att döma ha varit ett effektivt tal för att skrämma upp en del väljare om ett USA på dekis. Det är tydligen skymning i en bananrepublik i desperat behov av en superhjälte. Men det saknades en beskrivning av mannen Donald Trump, en story om honom själv som varje politiker av rang kultiverar. Hur växte han upp? Hur har han hanterat motgångar och vänt till framgångar? Vem är han?

Istället presenterade han en bild av sig själv som skulle göra allt ”so great” och det skulle inte ta lång tid alls, utan ”so fast”, ”believe me”. Det är väl just det där med ”tro mig” som skaver lite. Något svar på frågan hur presenterades inte under det över en timma långa talet.

Det var tunt på konkreta förslag, men det fanns några. Frihandelsavtal ska rivas upp och göras ”great”, ta bort regleringar ”we will end it very very quickly” och så vill han ta bort restriktioner på energiproduktion. Antagligen syftar han på kol och olja. Trump sa också att ”vi kommer ta bort och ersätta Obamacare”. Med vad? Dessutom vill han att religiösa samfund ska kunna vara aktiva politiskt utan att förlora skattelättnader.

”History is watching us! We don’t have much time!”

Nu vänder sig blickarna mot Hillary och hennes kampanjmöten i Florida under fredagen och lördagen. Hon väntas presentera en kandidat till vicepresident innan demokraternas konvent börjar på måndag. Främsta favoriter senaste dagarna har varit jordbruksministern och fd guvernören i Iowa, Tom Vilsack och Tim Kaine som är senator för Virginia. Andra som förekommer i spekulationerna är bland annat Cory Booker, Elizabeth Warren och Julian Castro. Jag tror fortfarande på Kaine, men vi får snart svaret.