Två veckor kvar till Iowa – så går ett nomineringsmöte till

Nu är det mindre än 14 dagar kvar till Iowa går till val genom ett nomineringsmöte (caucus). Måndagen den 1 februari samlas Iowabor på möten där det inte går att lägga en röst i en valurna utan väljarna måste stanna och offentligt ställa sig i grupper tills en vinnare är utsedd.

I delstatens samtliga 1681 valdistrikt hålls lokala nomineringsmöten i tex skolor, kyrkor och bibliotek. Processen är långsam och kan ta flera timmar. Demokraterna och republikanerna håller separata möten. Detaljerna skiljer sig något åt mellan partierna, men principen är densamma. Vi tar demokraterna som exempel:

Varje kandidats väljare tilldelas ett område i lokalen och ett område tilldelas osäkra väljare. Under 30 minuter tillåts enstaka personer som stöttar en kandidat att bearbeta osäkra väljare och sedan räknas de olika grupperna. Når en kandidat inte upp till 15 % av deltagarna på mötet ges dessa väljare ytterligare 30 minuter att välja ny kandidat bland återstående kandidater.

Inga valhemligheter här alltså.

17-åringar kan rösta förutsatt att de fyller 18 senast valdagen för presidentvalet.

Kampanjerna bearbetar just nu intensivt väljare som inte riktigt bestämt sig och speciellt sådana som föredrar en kandidat som väntas bli utslagen tidigt i processen (O’Malley tex).

New Hampshire röstar en vecka efter Iowa (9 februari) och då är det ett normalt primärval där väljarna lämnar en valsedel i en valurna.