Väckelsemöte med Glenn Beck

Foto: Sven Wennerström
Glenn Beck Restoring Honor. Foto: Sven Wennerström

Glenn Beck rubricerade sin manifestation ”Restoring Honor” som hölls i helgen som opolitisk. Men opolitisk är inte ett ord som existerar i Washington DC. Även om talen inte nämnde Obama eller handlade om aktuell sakpolitik, var manifestationen ett tydligt ställningstagande för konservativ, kristen politik.

Jag har lagt några av mina bilder från demonstrationen på Flickr som visar hur det såg ut från åhörarplats.

De tiotusentals åhörarna som kommit från alla delar av landet fick en blandning av gudstjänst och tal om hur det är dags för USA att återvända till de värderingar som gjort landet unikt och till en framgångssaga. Att USA inte är ett land, utan ett experiment och en idé och att det är bibeln och konstitutionen som ska vara våra ledstjärnor, både i politiken och i vardagen.

Glenn Beck hade i förväg bett publiken att inte ta med politiska plakat eller banderoller, vilket med något enstaka undantag respekterades. Vissa politiska budskap på kepsar och tröjor syntes, bland annat ett vanligt förekommande klistermärke med texten ”I can see November from my House”. Palin var för övrigt den enda av talarna som gjorde en uttalad passning till vita huset, även om inte heller hon nämnde några namn.

Till skillnad från de andra nykonservativa demonstrationer jag varit på var stämningen lågmäld, positiv och värdig. Beck spelade ner sin roll avsevärt – även om de berömda tårarna vid flera tillfällen kom fram.

Om innehållet (till skillnad från valet av dag) inte bjöd på något kontroversiellt, eller ens av nyhetsvärde, så var demonstrationen i sig en viktig påminnelse om de högervindar som blåser över USA. Exakt hur många som kommit är svårt att säga – det är nästan omöjligt att räkna folk i The Mall. CBS gjorde ett seriöst försök och kom fram till ca 87 000 personer, vilket verkar rimligt och är en oerhört imponerande siffra. Klart är att denna rörelse påverkar politiken och är något som etablerade politiker på båda sidor måste förhålla sig till.