Vad är ”low propensity voters”?

I amerikansk politik används en hel del uttryck som kan vara bra att förstå. Vi ska göra ett försök att förklara några av dessa inför presidentvalet. Först ut är ”low propensity voters”.

Donald Trumps kampanj har under primärvalet medvetet riktat in sig på väljare som kampanjen beskriver som ”low propensity voters”. Propensity betyder benägenhet. Väljare med låg benägenhet att rösta alltså. Många som dök upp på Trumps kampanjmöten tillhörde denna grupp. Att få dessa att verkligen gå iväg och rösta blev prio ett för Trumps kampanj.

Trump lyckades riktigt bra med den strategin. Normalt brukar kampanjer istället rikta in sig på personer som brukar gå och rösta, eftersom det krävs mer för att motivera en soffliggare.

FiveThirtyEight har förklarat Trumps strategi när det gäller dessa väljare om du vill fördjupa dig i ämnet.

  • Robert Warholm

    Jag har en fundering som egentligen inte har med denna post att göra. Hur fungerar röstningen när man avger sin röst för presidentkandidaten, senatskandidaten och kandidaten till representanthuset? Finns det en republikansk valsedel och en annan demokratisk eller är det en gemensam valsedel? Kan en väljare rösta på Clinton i presidentvalet och samtidigt lägga sin röst på en republikan i senatsvalet?

  • Peo

    Bra frågor. Det är en stor valsedel med alla alternativ på som väljaren fyller i. Det går bra att rösta på republikansk presidentkandidat och demokratisk senatskandidat tex. Du kan se den valsedel som min bror röstade med 2008 här: http://www.usaval.se/president/amerikansk-valsedel-sa-ser-den-ut/

  • Robert Warholm

    Tack för svaret. Inte illa att folk klarar av att fylla i en sådan valsedel :)