Vad Trump kommer göra direkt som president

Att få bort en stor mängd regleringar står högt upp på dagordningen när Trump tillträder. Senatorn Rand Paul uppger att det är vad kongressen kommer fokusera på första månaden. Med majoritet i både representanthuset och senaten väntas republikanerna få igenom en hel del förslag.

Invandringen från främst Syrien kommer säkert också stoppas.

Infrastruktursatsningar väntas också, inte minst hoppas svenska Skanska på flera stora projekt. Flygplatser, broar, vägar och annat finns det ett skriande behov av. Här kan republikanerna säkert få med sig demokrater i kongressen om de vill.

Sen är det ju det här med Obamacare. Republikanerna i kongressen har upprepade gånger försökt upphäva lagen. Nu finns möjlighet att få bort Obamacare helt, eller förstöra lagen. Men det innebär också risker på längre sikt om det inte ersätts med något som väljarna tycker fungerar bättre.

När det gäller frihandel och utrikespolitik befinner sig Trump på kollisionskurs med en del viktiga republikanska kongressledamöter som t ex McCain och Graham. Men även Paul Ryan.

Vad tänker han göra med Assange och Wikileaks? Nato? Tillsättande av Supreme Court? Och blir det någon mur vid Mexicogränsen? Mexicos president har i en kommentar till valresultatet öppnat för samarbete med Trump. Men Mexico kommer inte betala för muren. Deporteringar sker redan idag och kommer antagligen intensifieras?

Något som med stor sannolikhet inte kommer hända, är det som anhängarna skanderat på valmöten – ”lock her up”.