Valdag för demokraterna i South Carolina

Hillary Clinton väntas vinna South Carolina stort. Foto: Hillary for America CC BY-NC-SA 2.0
Hillary Clinton väntas vinna South Carolina. Foto: Hillary for America CC BY-NC-SA 2.0

Hillary Clinton leder stort i opinionsmätningarna inför primärvalet i South Carolina i dag. Hon är populär bland afroamerikaner som är en större del av befolkningen i denna delstat än tidigare delstater som röstat. I och med segern senast i Nevada har hon vunnit 2 av 3 delstater och går mot sin tredje seger här. Men ledningen i delegater är än så länge inte så stor. Hon har en delegat mer än Bernie inför South Carolina och lär utöka ledningen med några enstaka till. 53 delegater ska fördelas på kandidaterna i South Carolinas primärval.

För att överraska måste Bernie Sanders förlora med mindre än 10 %-enheter. En förlust med över 15 % är mer trolig och skulle vara en bekräftelse på Clintons brandvägg i sydstaterna. Problemet för Hillary är att demokraterna i höst oavsett kandidat inte kommer vinna några sydstater. Om hon är demokraternas kandidat i höst måste hon engagera fler väljare i resten av landet (i delstater där demokraterna brukar vinna) att rösta på henne än vad som varit fallet så här långt.

På tisdag den 1 mars röstar ett stort antal delstater under valdagen som kallas Super Tuesday. Clinton väntas kamma hem en majoritet av delegaterna där också. Inte mycket talar för att Sanders ska lyckas vända detta. Men han har god chans att vinna hemstaten Vermont som röstar då. Kan han överraska och vinna några delstater till (Colorado är inte omöjligt tex) finns det möjlighet till nytt momentum för Bernie.

Opinionsläget inför South Carolina.

Trump vann South Carolina i republikanernas primärval förra lördagen.