Valen görs om i Florida och Michigan?

Flera högt uppsatta demokrater föreslår nu att man gör om de kontroversiella valen i Florida och Michigan. Anledningen till att valen där ifrågasattes och inte räknas officiellt är att man flyttade fram valen tidigare i kalendern utan tillåtelse från demokraternas partiledning. Tidigaste datum de fick hålla val var den 5 februari på Super Tuesday. Det är därför det var så många stater som valde just det datumet.

Att hålla nya primärval är extremt dyrt, därför föreslås nu istället caucusval. Problemet är att främst Floridas partitoppar motsätter sig förslaget och sannolikt även Clintons kampanj.

I Michigan ställde varken Obama eller Edwards upp. Clinton vann ohotad i Michigan och även i Florida där ingen kampanj var tillåten enligt en överenskommelse.

Att inte alls räkna några röster från så stora och betydelsefulla stater är problematiskt för demokraterna. Florida och Michigan kommer bli jämna och viktiga stater att vinna i november mot republikanernas kandidat.

Blir det så jämnt som många verkar tro att det kommer bli mellan Obama och Clinton bör demokraternas partiledning rappa på med en plan b för att lösa denna situation snarast. Ett till Floridadebackel pallar nog inte demokraterna med.

[tags]usa, usa-valet, florida, michigan, demokraterna, hillary clinton, barack obama[/tags]