Varför Bernie förlorar

Bernie Sanders främsta styrka är trovärdigheten, uppger hans anhängare. Främsta problemet är valbarhet, säger motståndarna. Och det är ett allvarligt problem för Bernie. Demokraternas väljare vill maximera chansen till vinst i höstens viktiga val. Annars riskerar Obamas reformer försvinna med en republikansk presidentkandidat.

Om Bernie Sanders förlorar på måndag i Iowa vilket mycket tyder på så är anledningen antagligen just valbarhet. Han anses inte ha lika stor chans att vinna i november som Hillary Clinton. Han försöker ändå argumentera för att han går bättre mot republikanska motståndare än Clinton.

Men detta argument verkar inte övertyga väljarna helt. Anledningen är att republikanernas attackmaskin inte börjat gå igång på Bernie än, medan den arbetat i decennier på att attackera Hillary. Med mer negativ press och fler attacker riktade mot Bernie väntas hans siffror mot republikanska kandidater sjunka. Det förstår väljarna.

Möjligheterna att skapa negativa kampanjannonser på Bernie Sanders är många för republikanerna. Socialist är huvudspåret för dessa attacker så klart. Jag kan tänka mig att det även kommer dyka upp annonser på temat pacifist, även om han inte är det.

Historiskt sett har mer radikala kandidater haft det ytterst svårt att vinna presidentval.