Varför Clinton vann i Pennsylvania

Segermarginalen blev 9 (eller kanske 10 procentenheter beroende på hur man rundar av) för Clinton i Pennsylvania. Clinton har vunnit en viktig och nödvändig seger i nivå med vinsten i Ohio. Detta trots att hon spenderade hälften så mycket pengar på tv-annonser som Obama. Problemet för Clinton är att hon bara verkar ha vunnit cirka 10 nya delegater genom denna vinst. Obama sa dock innan valet att en förlust är en förlust.

Anledningen till Clintons vinst i Pennsylvania är att hon lyckats vinna bland kvinnor, den vita arbetarklassen och de äldres röster. Pennsylvanias befolkning är nationens näst äldsta. En hög andel är också katoliker. Bland den gruppen väljare vann Clinton också stort (med över 30 % marginal). Dessutom var andelen kvinnor som röstade något högre än i tidigare val. Det talas mycket om att Obama fått nya väljargrupper att rösta, men frågan är om inte Clinton lockat kvinnor att rösta i lika hög grad.

Obama vann precis som tidigare i storstäderna, svartas röster och bland högskoleutbildade.

Om man tittar på vad som hänt den senaste veckan så har Obama fått mycket negativ press för ett uttalande han gjorde på en fundraiser i San Francisco och en svag debattinsats. Under debatten pressades han hårt av moderatorerna och Clinton i frågor som rörde tex Wright, Ayeres och Obamas ovan nämnda uttalande om ”bittra” som hänger fast vid vapen och religion.

Man var tvungen att vara registrerad demokrat för att delta i demokraternas val i Pennsylvania vilket sannolikt gynnade Clinton.

Eftersom kandidaterna skiljer väldigt lite i valfrågorna är det svårt att sätta fingret på någon speciell fråga som avgjorde valet till Clintons fördel. Frågan väljarna ställts inför har istället varit vem de tror skulle vara den bästa ledaren att ta hand om ekonomin, avsluta Irakkriget och skapa en universell sjukvårdsförsäkring. Och där är det bara i Irakfrågan som Obama haft ett visst övertag. Det mesta har dock kretsat kring jobb och ekonomin, vilket Clinton uppenbarligen varit mest betrodd inom. Hennes trovärdighet är dock trots att hon vann stort betydligt lägre bland Pennsylvanias väljare än Obamas trovärdighet.

Indiana och North Carolina röstar den 6 maj. Hårdast strid lär det bli i Indiana där Clinton har en knapp ledning. Vinner hon inte Indiana kommer hennes argument att sina. Clinton kommer då inte ha någon chans att vinna flest röster totalt sett hur man än räknar.

North Carolina ser ut att gå till Obama tack vare en stor andel afro-amerikaner. Han leder där med över 10 procentenheter. Innan dess hålls det val i pyttelilla Guam den 3 maj.

Som en parantes kan nämnas att Ron Paul vann stöd av 16 % av republikanska väljare i Pennsylvania. McCain vann med 73 % av rösterna. Huckabee fick 11 %.

Här kommer Hillarys segertal:

[tags]usa, presidentvalet, barack obama, hillary clinton[/tags]