Varför Google Trender hade fel vinnare i Nevada

Google Trender presenterar statistik över sökningar som gjorts i ett visst område. Med hjälp av den statistiken kan vi jämföra intresset för olika kandidater i en delstat inför ett val där. Det har visat sig ge en bra indikation till vem som senare också vinner, åtminstone tätt inpå valdagen. Det blev helt rätt i New Hampshire. I republikanernas primärval i South Carolina i lördags lyckades Google pricka in rätt vinnare, att det skulle bli jämnt mellan Cruz och Rubio och att Bush skulle misslyckas.

Google Trender för sista dygnet innan valet i South Carolina för republikanerna.
Google Trender för sista dygnet innan valet i South Carolina för republikanerna.

Men i demokraternas nomineringsmöte i Nevada som också hölls i lördags indikerade Google Trender att Bernie Sanders skulle vinna. Det gjorde han inte. Förlusten blev 5,5 %-enheter. Varför fick Google fel och nästan alla andra rätt?

En anledning kan vara att det var ett nomineringsmöte vilket kräver mer tid av en väljare än ett primärval. Dessutom måste väljaren vara på plats en specifik tid, när hen kanske jobbar eller har något annat viktigt för sig.

En annan anledning som är mer trolig är den tydliga skillnad i åldersgrupper som existerar mellan Sanders och Clintons väljare. Det bör ge utslag i nätaktiviteten också, då Sanders unga anhängare riskerar att bli överrepresenterade.

Även inför nästa val för demokraterna i South Carolina ”leder” Sanders i sökaktivitet på Google, medan Clinton är storfavorit att vinna där.