Varför så stor fokus på förhandsröstningen?

Obamakampanjen har stora skyltar på kampanjmötena med orden ”Vote Early”. Det är ingen slump.

  1. Kampanjerna vill hellre ha in rösterna nu än vänta till senare eftersom det är säkrare. Väljaren kanske ändrar sig, blir sjuk eller helt enkelt får annat för sig på tisdagkvällen då valet hålls och tänker att hans eller hennes lilla röst inte har så avgörande betydelse. Hellre en hundring nu i handen än ett löfte om en hundring om två veckor.
  2. När kampanjerna ringer runt till väljare (och knackar dörr) frågar man om de röstat. Har de röstat slipper man ringa tillbaka och tjata, vilket innebär färre telefonsamtal och färre att övertyga sista viktiga dagarna.
  3. Obamakampanjen hävdar att flera republikanska guvernörer i viktiga delstater försöker minska valdeltagandet bland demokraternas väljare genom olika restriktioner som tex införande av lagar om id-kort och reducering av vallokalers öppettider. Genom att uppmana väljarna att rösta tidigt kan effekterna av detta minskas är tanken. Problem upptäcks i tid och kan rättas till.
  4. Precis som en god bok eller film utvecklar ett val ett fängslande och dominerande narrativ. Alltså är det viktigt att vinna medias berättelse av i vilken riktning valet går. Där har det visat sig vara just rapporterna från förhandsröstningen som blivit det stora slagträt som kampanjerna försöker slå varandra med. Valorganisationerna rapporterar inte hur folk har röstat. Däremot meddelar man hur många som redan röstat varje dag och delar upp siffrorna efter vilket parti som väljarna är registrerade på. Det kan då ge en viss indikering.

Summan av detta – förhandsrösterna har stor betydelse. Kanske till och med så att de är värda något mer för kampanjen än en röst på valdagen?

President Obama förhandsröstade i går i Chicago. Det är första gången en president gjort det. Anledningen är given, han vill uppmana andra att också rösta i god tid. Så här såg det ut:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy