Varför Ted Cruz kan överraska igen i lördagens fyra val

Ted Cruz på valmöte i Nevada. (Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0)
Ted Cruz på valmöte i Nevada. (Foto: Gage Skidmore. CC BY-SA 2.0)

Ted Cruz överraskade under Super Tuesday genom att lite oväntat vinna tre delstater och skrapa ihop nästan lika många delegater som Trump. Om vi tittar på vilka delstater han vann i tisdags förutom hemstaten Texas, så var det Alaska och Oklahoma. Vad har dessa två delstater gemensamt till skillnad från alla andra delstater under Super Tuesday? Svaret bådar gott för Cruz inte bara i lördagens val, utan även för fortsättningen.

På lördag den 5 mars röstar republikanerna i Kansas, Kentucky, Louisiana och Maine. Endast Louisiana är ett primärval, resten är nomineringsmöten. Men dessa fyra delstater har valt att inte tillåta oberoende väljare att rösta. Väljarna måste vara registrerade republikaner. Precis som Alaska och Oklahoma, delstaterna som Cruz vann under Super Tuesday. Och samma regler gällde i Iowa, den första av totalt fyra delstater som Cruz har vunnit under primärvalen. Ser vi ett mönster?

Kan det vara så att republikanska val som inte är öppna för oberoende väljare resulterar i färre Trumpröster? Enligt tidigare vallokalsundersökningar har Trump inte sämre stöd bland de som beskriver sig själva som republikaner än de som ser sig själva som oberoende. Så mysteriet har inget enkelt svar än så länge. Vi får kanske ett svar på lördag.

En majoritet av delstaterna som är kvar att rösta tillåter bara registrerade republikaner att rösta.

Av de fyra delstater som röstar på lördag är tre konservativa delstater (Maine är undantaget). Delstaterna skulle därför kunna passa Cruz.

Det är osannolikt att Cruz ska lyckas slå Trump och knipa nomineringen. Han ligger cirka 100 delegater efter och många av delstaterna som återstår är mer liberala. Men kanske kan han överraska igen på lördag. Och nu när Ben Carson ”inte hoppat av” väntas Cruz ta en stor del av hans röster.

Innan lördagens val ska republikanerna debattera i Michigan ikväll.