Varför varken Trump eller Sanders kommer bli president

Entusiasmen på republikanernas sida finns bland Donald Trumps anhängare och på demokraternas sida strömmar väljare till Bernie Sanders evenemang. Den senares publiksiffror imponerar och han har knappat in i New Hampshire. Kanske leder Sanders till och med där, en ny undersökning visar nämligen på det. Trump leder stort bland republikanerna trots flera klavertramp som med säkerhet hade fått andra kandidater på fall. Men Trump är Trump och anhängarna verkar inte bry sig, tvärt om. Den buffliga tonen verkar locka fler anhängare.

Kan någon av dessa otippade kandidater vinna sina respektive partiers nomineringar? Bli president? Svaret bland bedömare är trots deras imponerande framgångar ett tydligt nej.

Låt oss försöka reda ut varför både Trump och Sanders kommer få det tufft. Trump först.

The Donald är expert på att få uppmärksamhet och han har onekligen rört om ordentligt. Främst har han gjort det genom kritik av invandringen. Som alla svenskar kunnat notera under senare år är det en fråga som kan vinna röster. I tidigare republikanska primärval har frågan inte lyckats lyfta fram en kandidat. Tom Tancredo försökte och var minst lika kritisk till invandring som Trump. Visserligen var han inte lika känd eller skicklig kommunikatör, men ändå. McCain vann ju trots att han nästan blev utfryst i början av kampanjen 2007 för att han varit för en mer liberal invandringspolitik. I slutändan accepterar ändå republikanerna en mer moderat kandidat. Och svaret på varför kommer vi till nu.

Om Trump vinner nomineringen skulle det vara just på denna fråga och då skulle han sannolikt vara chanslös mot en demokrat. Det förstår republikanska väljare och därför kommer en majoritet av dessa inte rösta på honom. Viktigare än något annat för republikanska väljare är att vinna presidentvalet mot Hillary. Störst chans till vinst blir det logiskt om republikanerna utser en hyfsat moderat kandidat. Gärna från en viktig delstat som brukar vara jämn i presidentval. Förslagsvis då en av följande: Bush, Christie eller Kasich. Men även något mer socialkonservativa politiker som tex Rubio och Walker har större vinstchans mot Hillary än Trump. Det visar undersökningar redan nu trots Trumps framgångar.

Bernie Sanders då? I nuläget vill säkert en del demokrater som svarar på opinionsundesökningar markera att de står närmare Sanders politiska positioner än Hillary Clinton. Men när valsedeln ska skickas ner i urnan vill nog få demokrater knuffa fram Bernie mot Jeb Bushs miljarder dollar i kampanjkassa. Sanders har nämligen av principskäl tagit avstånd från PAC (Political Action Committee) och väntas därmed inte kunna samla in i närheten av lika mycket pengar som Bush eller någon annan republikansk kandidat kan göra. Dessutom går Sanders något sämre i opinionsundersökningar mot republikanska motståndare än Hillary Clinton. Även demokraterna kommer därmed med stor sannolikhet avstå från att välja den kandidat som entusiasmerat gräsrötterna mest så här långt.

Bortsett från detta resonemang så känns det också som att Sanders och Trump framstår som arga mer än hoppfulla inför framtiden. Att väljarna kan identifiera med kandidaternas ilska kring sakernas tillstånd i nationen är en bra början så klart, men det krävs också en realistisk vision som inger hopp.

Eller vad tror du?