Vem kan utmana Romney?

Som många redan konstaterat ser det inte ut att finnas något starkt alternativ till Romney. Vem kan utmana honom? Ingen, är väl det korta svaret. Men om vi ändå går igenom vilka kandidater som återstår ser det ut så här:

Paul har inga möjligheter att utmana Romney. Han har för begränsat stöd och för udda åsikter för att kunna ena republikanerna. Iowa var Pauls stora chans att ta en seger och genom den få genomslag. Han ligger som distanserad men ensam tvåa i New Hampshire i opinionsundersökningarna, vilket om det håller skulle vara en bedrift. Men det blir betydligt tuffare för honom i delstaterna som följer. Visst kommer han fortsätta kampanja tills alla andra gått hem och lagt sig. Men vad hjälper det när han inte når ut till fler än de redan frälsta libertarianerna?

Gingrich är det av allt att döma kört för. Han hade behövt hålla över Iowa. Istället kollapsade han till en fjärdeplats och fallet tycks fortsätta. Det han har som övriga kandidater saknar är en möjlighet att locka både konservativa och moderata väljare. Några pengar att utmana Romney har han dock inte. Visst ser det skapligt ut i opinionsundersökningarna i NH och SC, men tredjeplatser i dessa delstater räcker ju inte för att skaka Romney direkt.

Huntsman har inte börjat röra på sig än i opinionsundersökningarna från New Hampshire. Tiden rinner snabbt ut för honom. En tredjeplats som han sagt räcker för att föra honom vidare, kommer inte räcka. Och frågan är om han ens når en tredjeplats bland i praktiken bara fem kandidater. Sannolikheten är stor att det blir Huntsman som röstas ut ur denna dokusåpa i nästa avsnitt. Möjligheten finns ändå till ett mirakel eftersom han satsar stora summor i New Hampshire och kan säkert pumpa in mer i följande delstater om det går tillräckligt bra i NH. Han får också anses mer valbar i jämförelse med konkurrenterna (bortsett från Romney), vilket är viktigt.

Santorum överraskade i Iowa och rider nu på den vågen. Frågan är hur länge det håller i sig. Kan han göra om bedriften i South Carolina och slå sina konservativa konkurrenter har han en åtminstone mikroskopisk chans. Hade Perry hoppat av hade möjligheterna öppnat sig, nu blir det lite tuffare. Problemet är som för de flesta andra kandidaterna att han inte har pengarna för att seriöst kunna utmana Romney i de större delstaterna. Santorum är en betydligt tråkigare och smalare kandidat än Huckabee 2008 som han jämförs med som socialkonservativ. Det räckte inte då och förutsättningarna är inte bättre nu.

Perry som alla trodde skulle hoppa av efter Iowa är den som har mest tillgång till pengar och därmed sett ur det perspektivet något bättre chans att utmana Romney än konkurrenterna. Han är också starkare i de större och mer betydelsefulla sydstaterna som följer efter NH. Då kan fler kandidater ha hoppat av. Främst verkar hans fortsatta kampanj dock vara ett försök att rädda ansiktet så han kan återkomma i spekulationerna som vicepresident och kanske också om fyra år.

Något dramatiskt måste hända för att någon ska kunna utmana Romney på allvar, för de flesta utmanarna saknar helt enkelt cash.