Vem leder stat för stat mellan Obama och McCain?

CNN har gjort en genomgång idag och kommer uppdatera fram till valet med liknande analyser.

Det visar sig att det är väldigt jämnt, med McCain på 194 elektorsröster och Obama 190. 270 krävs för att vinna. Bland de stater som är väldigt jämna i nuläget återfinns stora stater som senaste åren varit battleground states som Michigan, Florida och Pennsylvania, men även stater som tidigare inte varit det som Virginia. Där leder McCain endast knappt.

Realclearpolitics genomgång visar istället på ledning för Obama 228, mot 190 för McCain.

Vi återkommer med egna analyser här på USAval.se inom kort.

[tags]usa, presidentvalet, barack obama, john mccain[/tags]

  • Det är mycket spännande att Arkansas, Georgia, Louisiana och North Carolina inte ännu är säkra delstater för McCain. Huckabee skulle vinna så otroligt lätt alla fyra. Kanske Huckabee som vicepresidentkandidat kunde trygga de där fyra delstaterna och dessutom hjälpa McCain i Virginia. Wesley Clark från Arkansas och John Edwards från North Carolina blir rätt så intressanta namn för demokraternas vicepresidentkandidat i det här sammanhanget.

    Virginia kan avgöra hela valet och därför talas det mycket om Jim Webb som Obamas parhäst. Nu har det dock visat sig att senator Webb alltid har haft ett stort intresse för Amerikas Konfedererade Staters historia; till och med försöker han förstå vilka saker som motiverade Sydstaternas soldater i inbördeskriget på ett medkännande sätt i sina böcker. Webbs anfäder stred på Sydstaternas sida och han om någon identifierar sig med sin släkthistoria. De här är detaljer som kan hjälpa Webb (och Obama om han väljer Webb) i Virginia men göra honom omöjlig utanför Sydstaterna.