Vem ska man tro på – Intrade? RealClearPolitics? 538? Någon annan?

Opinionsundersökningarna pekar i lite olika riktningar just nu vilket inte gör det helt lätt att veta vem som kommer vinna presidentvalet 2012. Nationellt verkar Romney ha en knapp ledning medan Obama har en ännu knappare ledning i majoriteten av delstaterna som kommer avgöra valet.

Intrade är prediktionsmarknaden där det spelas flitigt på presidentvalet. Tillsammans med RealClearPolitics och Nate Silvers blogg FiveThirtyEight är det källorna som oftast citeras av media. Alla tre får ibland utstå hård kritik. Eftersom deras siffror i vissa avseenden pekar i lite olika riktning, kan valresultatet bli avgörande för deras anseende i framtiden.

FiveThirtyEights Nate Silver påstås av främst konservativa kritiker överdriva Obamas chanser. Namnet på bloggen syftar på antalet elektorsröster. Nate slog igenom när han skrev analyser och statistiska beräkningar av opinionsundersökningar på liberala DailyKos under Obama/Clinton bataljen 2008. Helt oberoende går det därför inte att betrakta honom som, även om han antagligen är en av två personer med bäst rykte i branschen.

Den andra? Charles Cook har traditionellt varit den som media frågat om opinionsundersökningar.

RealClearPolitics kritiseras i sin tur för att man inte tar med alla opinionsundersökningar (och ägs av inte heller helt oberoende Forbes).

Men Intrade är nog ändå den som får mest kritik. Marknaden anses vara för lättpåverkad och svänger okontrollerat utan förklaring ibland. Senast innan Donald Trumps October Surprise sjönk Obamas odds dramatiskt för att dagen efter stiga lika omotiverat igen. Allt verkar ha berott på en enskild spelare som lagt större belopp på Romneyvinst.

Ytterligare en källa (till förvirring?) är PredictWise som dock inte brukar citeras så ofta. Den väger ihop prediktionsmarknaderna Intrade och Iowa Electronic Markets med oddsen på vadslagningsfirman Betfair.

Så, vem ska man lita på? Nate Silver pekar på ett alternativ för den som vill få en bild av presidentvalet just nu. Seriösa spelares favorit – vadslagningsfirman PinnacleSports.

I valet mellan Intrade och en mer traditionell vadslagningsfirma som PinnacleSports skulle jag också välja att följa det senare alternativet. Kombinera det med att följa nya opinionsundersökningar på RCP och läsa Nate Silvers och Charles Cooks analyser.

Jag höll på att glömma en av de viktigaste – Larry Sabatos Crystal Ball. Under senare tid har också Sam Wangs analyser fått viss uppmärksamhet.

Eller du kanske hellre litar på astrologer?