Vem vinner Wisconsin?

ObamaClinton

Idag röstar demokraterna i Wisconsin och Hawaii (republikanerna röstar i Wisconsin och Washington). Vem som vinner den viktigaste delstaten av dessa, nämligen Wisconsin är inte helt lätt att tippa. Låt oss ta en titt på vad som talar för Obama och vad som talar för Clinton.

Om Clinton vinner är det pga:
Debattduckandet som hon attackerade Obama för
Uppmärksamheten kring Obamas snodda tal
Stor andel vit arbetarklass i delstaten
Oväder gjorde att hon sista dagarna spenderade mer tid i staten än Obama
Obamas brutna löfte om statlig kampanjfinansiering

Om Obama vinner är det pga:
Större investering i tv-annonser än Clinton
Spenderade längre tid i staten, var tidigare där
Obama har riktat sig mer till arbetarklassen än tidigare
Valet är öppet för oberoende väljare och även republikaner vilket gynnar honom

Opinionssiffrorna indikerar en knapp seger för Obama. Eftersom det hänt mycket sista dagarna och Clinton brukar vinna flest röster bland de som bestämmer sig sista dagen finns det ändå en möjlighet för Clinton.

I antal vunna delegater från Wisconsin lär skillnaden dock inte bli speciellt stor. Det handlar mer om Clinton kan överraska och därmed kanske stoppa Obamas momentum.

Clinton är i behov av en seger efter 8 raka förluster. Obama är i behov av en seger för att inte tappa momentum inför betydligt viktigare valen i Texas och Ohio den 4 mars. Där ligger han efter i opinionsmätningarna, särskilt i Ohio.

På republikanernas sida råder inte någon större tvekan om att det är John McCain som kommer att vinna i Wisconsin. Har Huckabee någon anledning att fortsätta?

[tags]usa, usa-valet, barack obama, hillary clinton, wisconsin[/tags]