Viktiga primärval visar vägen inför hösten

Idag hålls primärval i Alaska, Arizona, Florida, Oklahoma och Vermont. Valen kommer framför allt att ge ytterligare pusselbitar till bilden av vart det republikanska partiet är på väg. Flera av de sittande politikerna  utmanas från höger av kandidater som haft stöd från Tea Party-rörelsen.

I Arizona och Alaska förväntas de sittande senatorerna John McCain respektive Lisa Murkowski vinna nomineringarna.

McCain, som spenderat enorma 21 miljoner dollar i sin kampanj, har försökt att tvätta bort stämpeln som en pragmatisk ”maverick” och gjort en rejäl högersväng för att möta de alltmer konservativa väljarna. Hur väl han lyckats – och hur hårt de politiska högervindarna blåser – kommer att visa sig i hur stor segermarginalen blir över J. D. Hayworth.

Murkowski, som också leder i opinionsundersökningarna, utmanas av Joe Miller som har Tea Party-rörelsens och Sarah Palins stöd. Palin har strött endorsements kring sig under valrörelsen – så till den grad att Washington Post har gjort en speciell karta – och hur hennes kandidat klarar sig i hemstaten Alaska kommer att påverka bevakningen under resten av kampanjen.

Slutligen kan det vara värt att hålla ett öga på guvernörs- och senatsprimärvalen i Florida, där två självfinansierade kandidater tävlar om nomineringar: Rick Scott (R) i guvernörsvalet och Jeff Greene (D) i senatsvalet. Självfinansierade kandidater har historiskt sett haft svårt att hävda sig och trots de enorma summor som de båda har spenderat (40 respektive 23 miljoner dollar) finns möjligheten att båda förlorar i primärvalet.