Viktigaste veckodagarna i amerikansk politik

Den politiska veckan i USA följer ett visst mönster som återupprepas varje vecka. Så här går det till:

Söndag
Veckan i USA börjar som du säkert känner till inte på måndagar, utan på söndagar. Och i den amerikanska politiken är söndagen extra viktig. På morgonen bjuder nyhetskanalerna in de stora politiska namnen för att diskutera dagsaktuella ämnen. ABC har ett program som heter ”This Week”, NBC har ”Meet the Press”, CBS har ”Face the Nation”, CNN har ”State of the Union” och Fox News har ”Fox News Sunday”. Sk ”pundits”, politiska tyckare diskuterar i paneler i samma program dessa ämnen. Inte sällan deltar hetaste intervjuobjekten i fler än ett av dessa politiska söndagsprogram samma morgon. Under primärvalen är så klart presidentkandidaterna och kampanjstrategerna flitiga gäster.

Måndag
Det är viktigt att vara först ut med snackisar som kommer påverka politiska konversationer under veckan. Pressmeddelandena från politiker är många under måndagar. Ofta handlar det om vad som sagts under söndagens politiska morgonintervjuer.

Tisdag
Presidentvalens valdagar är alltid andra tisdagen i november. Även andra valdagar under primärval tenderar att vara tisdagar. Det har en bakgrund i jordbrukssamhället på mitten av 1800-talet. Då var övriga dagar upptagna med marknadsdagar eller religiösa ändamål. Hur en normal jobbvecka ser ut på 2000-talet verkar ha gått obemärkt förbi det konservativa USA. Längre förklaring till varför USA röstar på tisdagar.

Onsdag
På onsdagar kan allt möjligt oväntat hända, inget mönster finns för denna veckodag inom amerikansk politik.

Torsdag
För att maximera mediaexponeringen har republikanerna under primärvalen valt att hålla många av debatterna på torsdagar. På vardagar är tv-publiken större än under helgerna och konkurrensen från tex sportsändningar mindre.

Fredag
”Friday news dump” är vanligt förekommande i amerikansk politik. När en politiker vill smyga ut någon dålig nyhet kommer pressmeddelandet sent på fredagen när journalisterna tagit helg.

Lördag
Enda ”vilodagen” om det finns en sådan för politiska journalister i USA. Men snart är det söndag och cirkusen börjar om på nytt.