Vilda västern avgör USA:s framtid

Slaget om USA:s politiska framtid står återigen i den amerikanska mellanvästern. På samma sätt som under general Santa Annas dagar på 1830-talet, är det hotet från Mexico som driver den politiska opinionen bland många kärnväljare – både hos demokraterna och republikanerna. Demokraterna vill skapa tullmurar och motverka frihandel för att inte jobben ska ”flytta söderut”, medan republikanerna motsätter sig liberaliseringar av USA:s invandringspolitik.

Det är ”do or die” för Hillary Clinton i dag. Hon måste vinna över Obama, förmodligen med över 60 procent för att hon ska kunna kapa åt sig tillräckligt med representanter. Detta kan bli särskilt svårt i Texas, som har ett primärval som är uppdelat i två steg, där två tredjedelar av mandaten delas ut i traditionella val, och en tredjedel av representanterna utses vid lokala nomineringsmöten. Mer information från Texas valmyndighet finns här.

[tags]usa, usa-valet, texas[/tags]

Publicerat av

Joakim

Joakim Nilsson är frilansjournalist och forskar om USA:s politiska valkampanjer. Han driver den oberoende skrivarverkstaden Policy of Truth Productions.