Vilka kandidater hoppar av efter Iowa?

Kanske lite tidigt att ställa den här frågan, men låt oss börja med vilka kandidater som definitivt inte hoppar av efter Iowa.

Huntsman
Jon Huntsman är helt fokuserad på New Hampshire och kommer inte kampanja aktivt i Iowa. Det gör att han inte hoppar av oavsett hur det går där. Strategin innebär risker då media kommer vara helt fokuserade på kandidaterna i Iowa och New Hampshire valet följer tätt inpå.

Romney
Mitt Romney är också mer fokuserad på New Hampshire men har under senare tid spenderat mer resurser på Iowa. En flopp i Iowa skulle definitivt vara kännbar, men inte något som skulle stoppa kampanjen. Delstaten är trots allt inte riktigt gjord för en moderat kandidat. Så det finns godtagbara ursäkter att ta till.

Ron Paul
Den kandidat som nog kommer hålla sig kvar i kampanjen så länge det bara går hoppar knappast av efter Iowa. Det ser dessutom ut som att det kan gå bra för Ron Paul här. Dels har han en formidabel gräsrotsorganisation och dels ligger han bra till i opinionsundersökningarna.

Vilka kandidater kan tänkas hoppa av?

Antagligen kommer det bara finnas plats för max två biljetter till nästa station efter Iowa för resterande fyra att slåss om: Gingrich, Perry, Bachmann och Santorum. Alla dessa fyra har extra press på sig att visa resultat direkt i Iowa. Perry, Bachmann och Santorum för att delstaten passar deras profil perfekt. Gingrich för att han leder så stort i opinionsundersökningarna och skulle tappa all momentum om han tex bara skulle nå en fjärdeplats. Om någon eller några av dessa kandidater placerar sig 5-7 är det i praktiken kört.

Men en dålig placering innebär nödvändigtvis inte att man hoppar av ändå. Pressen på avhopp kommer självklart finnas där. Det finns dock många som tror att ändrade regler gör att fler kandidater än vanligt vill hänga kvar och försöka skrapa ihop delegater i en långdragen process.

Gingrich
Med tanke på att han leder så stort som han gör i opinionsundersökningar i Iowa (och nationellt) är det inte sannolikt att han kommer hoppa av efter Iowa. Men om han skulle floppa och hamna utanför topp tre blir det desto tuffare för honom att fortsätta med en seriös chans på nomineringen. I praktiken är nog kampanjen över då pga att han i så fall dalat lite för snabbt och vid helt fel tillfälle.

Perry
Det mesta har gått snett för Perry i debatter och opinionsundersökningar i höst. Vissa tecken finns på att han kan vara på väg att återhämta sig och nå en ok placering i Iowa. Men det krävs något extra, för hamnar han utanför topp 3 måste han nog sägas vara chanslös och kan lika gärna hoppa av. I och för sig kanske han har slantar kvar i kampanjkassan, men han vill nog inte fortsätta att göra bort sig. Han har trots allt en karriär i Texas att tänka på.

Bachmann
Iowa är som skapt för Bachmann. Lyckas hon inte vinna eller åtminstone komma tvåa här kan man fråga sig var hon skulle kunna vinna? Hon har rötter i delstaten och är socialkonservativ med tydlig Tea Party profil. En tredjeplats här innebär sannolikt också att någon annan konservativ kandidat gått bättre och då kommer stjäla mycket av uppmärksamheten. En fjärdeplats eller sämre och hon får det tufft att fortsätta med någon större trovärdighet.

Santorum
Samma sak gäller för Santorum. Vinna eller försvinna. Den här delstaten är socialkonservativ och Santorum är socialkonservativ på steroider. En andra eller tredjeplats skulle ge kampanjen lite luft under vingarna och kunna motivera en fortsättning. Palin ryktas vara intresserad av att ge sitt officiella stöd till Santorum. Det skulle ju inte va så tokigt. Hon är nog väldigt sugen på att lägga sig i Iowa med ett officiellt stöd som skulle skaka om valet där.