Vilken tid vet vi vem som vunnit presidentvalet?

vallokaler-stanger-2016-usa

Under senaste tre presidentvalen har nyhetsbolagen i USA officiellt utropat en vinnare (called the election) strax efter kl 11 på kvällen lokal tid på östkusten. Det innebär kl 05.00 svensk tid på onsdagsmorgonen. Men det fanns väldigt starka indikeringar kring vilken kandidat som vunnit redan tidigare. Så kan det bli i år också.

Anledningen till att det dröjer så länge är att bolagen vill vänta in västkustens röster trots att dessa är mer eller mindre avgjorda. Demokraterna brukar vinna Kalifornien, Oregon och Washington med stor marginal. Vallokalerna där stänger klockan 05.00 svensk tid. Dessutom kan det tänkas ligga i kabelbolagens intresse att dra ut på utropandet av vinnare för att tjäna extra annonsinkomster under viktigaste kvällen på året.

Första valresultaten väntas strax efter 01.00 svensk tid då första delstaterna har stängt alla vallokaler. Virginia och i viss mån Georgia är mest jämna och intressanta av de 6 delstater som då stängt vallokalerna. Clinton väntas vinna Virginia, medan Trump är favorit i Georgia.

År 2000 dröjde det mer än en månad innan valet officiellt var avgjort när Al Gore erkände sig besegrad den 12 december.