Vilken tid vet vi vem som vunnit valet i Iowa?

På måndagskvällen är det nomineringsmöten (caucus) i Iowa för både republikaner och demokrater.

Det är lokala partimöten där även oberoende väljare får delta. De måste då på plats ändra sin registrering till antingen demokrat eller republikan.

Demokraterna har en något mer komplicerad process som går ut på att väljarna måste ställa sig i grupper efter vilken kandidat de vill ge sin röst till. Kandidater som inte når upp till 15 % stryks och dessa väljare måste då gå till en av de andra grupperingarna. Detta väntas drabba O’Malleys väljare.

Republikanerna har en enklare process där det räcker med att lämna in en valsedel eller i vissa fall räcka upp handen. Först ska dock en representant för varje kandidat hålla ett kort tal. Med så många kandidater på republikanernas sida lär det ta tid.

Valet börjar kl 8 PM ET (7 PM lokal tid) den 1 februari, vilket i Sverige innebär kl 02.00 natten till tisdag den 2 februari. Den väljare som kommer för sent släpps inte in.

I de flesta lokalerna (kyrkor, skolor och bibliotek mm) kommer valprocessen ta upp till 2 timmar och under den tiden måste alla väljare närvara. Kort efter det kan vi få en indikering på vem som vunnit. Mer troligt är att det drar ut på tiden.