Vinner Clinton eller Trump 10 jämnaste delstaterna 2016?

Utgångsläget inför presidentvalet 2016 är som vanligt att majoriteten av delstaterna redan är ”avgjorda” och inte väntas bli jämna. Mest fokus är det därför istället på runt 10 delstater som kan bli jämna och därmed avgöra valet.


270 elektorsröster krävs för att vinna valet. Det är alldeles för tidigt att säga om Clinton eller Trump kommer vinna någon av dessa 10 delstater. Konventen har inte varit, vicepresidenterna har inte utsetts, debatterna har inte varit och attackannonserna har inte börjat sändas på tv. Clinton har inte ens helt säkrat segern än. Mycket kan hända. Den information från opinionsundersökningar vi har idag (maj) indikerar dock tydlig vinst för Hillary. Nationellt har hon just nu en ledning över Trump med 6 procentenheter.

Just nu finns få opinionsundersökningar från dessa delstater mellan Clinton och Trump, men det kommer säkert några inom den närmaste tiden. Tills dess kan vi titta på hur det gick under primärvalen i dessa 10 delstater.

Under primärvalen förlorade Trump 4 av dessa 10, medan Clinton förlorade 3 av 10. I Ohio förlorade Trump och Clinton vann. Det berodde på att guvernören i Ohio också stod på valsedeln (Kasich). En liten fördel för Clinton alltså i denna superviktiga delstat (18 elektorsröster) som ofta avgör presidentval. Trump förlorade också Iowa som Clinton vann. Socialkonservativa republikaner brukar gå bra där och så blev det även i år med seger för Cruz.

Clinton förlorade New Hampshire som Trump vann. New Hampshire (4 elektorsröster) är betydligt mindre än Ohio (18 elektorsröster) och därför inte lika betydelsefull. Delstaten brukar anses ha många oberoende väljare och det kan vara en första indikering om att Trump har chans att överraska där i november.

Demokraterna startar numera presidentval med en mängd säkra delstater som tillsammans ligger väldigt nära majoritet i elektorsröster.

(I grafiken ovan står det ”have voted for the same nominee” och det ska vara ”have voted for the same party”.)