Warren Buffett sätter stopp för solenergins framtid i USA

Snart går väljarna till val i Nevada. En stor lokal fråga där är hur Warren Buffett lyckats sätta käppar i hjulen för solenergi.

Delstaten är väl lämpad för solenergi. Om du varit där förstår du varför. Stekande het öken omringar Las Vegas. Därför gick miljardären Elon Musks (Tesla, SpaceX) bolag SolarCity in offensivt för att hyra ut solpaneler i Nevada, vilket många nappade på. Men när de kopplade in solenergin på elnätet vaknade en annan miljardär. Warren Buffetts stora konglomerat Berkshire Hathaway äger energibolag som inte ville veta av den nya konkurrensen. ”Oraklet från Omaha” lyckades göra det dyrare för privatpersoner att koppla upp sig mot elnätet. Därmed blev det inte längre lönsamt med solenergi för Nevadaborna och SolarCity har lämnat delstaten.

Bloomberg förklarar vad som hänt:

Vem Warren Buffett stöder i presidentvalet? En viss Hillary har fått kampanjbidrag från honom och han har också officiellt uttalat sitt stöd för hennes kampanj.

Den 20 februari röstar demokraterna i Nevada, medan republikanerna möts tre dagar senare.

 • Björn Johansson

  Härrör ju till ett annat inlägg förvisso. Men jag undrar vilka de 1,7procent ”övriga” var som fick röster i New Hampshire?
  Och varför Gilmore inte fick nån, ställde han inte upp där?
  Går det bojkotta vissa delstater för att satsa kampanjarbete på andra?

 • Peo

  ”Övriga” består av en mängd okända kandidater. Se valsedeln här http://www.usaval.se/president/snygga-valsedlar-i-new-hampshire/
  Gilmore ställde upp och fick strax över hundra röster sist jag kollade.
  Finns inget som hindrar en kandidat att skippa en delstat om den vill lägga resurser på en annan delstat istället.

 • Björn Johansson

  Så de som hoppat av ställer upp ändå? Huckabee? Rand Paul? Båda står med på listan. Jag förstår inte.

 • Peo

  Finns inte tid att göra nya valsedlar så kort inpå valet.