Weiners sexskandaler i ny dokumentärfilm

weiner-film

På nyss avslutade filmfestivalen Sundance fick Weiner Grand Jury Prize för bästa dokumentär. Den handlar om sexskandalerna 2011 och 2013 kring demokraten och fd kongressledamoten Anthony Weiner.

Dokumentären av Josh Kriegman och Elyse Steinberg följer den politiska talangen Weiner under valkampanjen till borgmästare 2013. Vad som gör skandalen och filmen extra aktuell fortfarande 2016 är att Weiners fru Huma Abedin jobbar som Hillary Clintons närmaste medhjälpare. Innehåller dokumentären något som kan skada Hillary förutom det faktum att den riskerar att få väljarna att tänka på Lewinskyskandalen?

Weinergate var en skandal som involverade privata foton som kongressledamoten skickade via twitter till unga kvinnor. Som extra krydda för komikerna betyder hans efternamn snopp på engelska.

Inledningsvis förnekade han det hela i en rad tv-intervjuer. Till slut kröp han till korset. Inför media förnedrades han ytterligare av Andrew Breitbart (som drev sajten Breitbart men inte lever längre). Den konservative journalisten som avslöjade det hela kraschade nämligen Weiners presskonferens. Sexskandalen ledde till att Anthony Weiner fick avgå från kongressen.

Mitt i Weiners kampanj till borgmästare 2013 briserade ytterligare en skandal på exakt samma tema.

Den 20 maj får dokumentären biopremiär i USA. Vi får hoppas att den dyker upp i Sverige snart.