Frihandelskritiken kan bli avgörande

HandelspolitikAlltsedan Super Tuesday har debatten intensifierats mellan Hillary Clinton och Barack Obama – särskilt i frågor som berör frihandelspolitik. ”Nafta-gate” höll på att bli en allvarlig blunder för Obama, även om hans personliga memo (se nedan) snart nog visade var han själv stog i frågan.

Andreas Henriksson har gått igenom utvecklingen, och Obamas kritik av Bill Clintons frihandelspolitik, vilket alltså ledde fram till att hans rådgivare kände sig kallad att dämpa rädslan för tullmurar hos grannen i norr. Johan Norberg, vars ursprungliga bloginlägg ledde till Henrikssons granskning, hoppas dock fortfarande på att Obama ska vara en frihandelsvän. Men det finns anledning att ifrågasätta en sådan förhoppning, inte minst mot bakgrund av den policystudie som Norberg länkar till – Catos Trade Briefing Paper.

Vad som möjligen kan förbrylla många är att de båda demokraterna ser ut att kampanja på samma plattform – de säger sig vilja behålla Nafta men införa ökade fackföreningskrav, de vill ha fler miljö- och arbetskraftsregleringar och de vill upphäva penningpolitiken i handeln med Kina. Men kritiken av Bushs frihandelslinje sträcker sig längre än så.
Den som vill sätta sig in i frågan kan enkelt jämföra Clintons och Obamas åsikter på Votegophers policyvägledningssida.

(Högerklicka på bilden nedan, klicka därefter på ”visa bild” för att få upp den i separat fönster.)

Canadian memo

[tags]usa, presidentvalet, barack obama, frihandel, hillary clinton[/tags]

Publicerat av

Joakim

Joakim Nilsson är frilansjournalist och forskar om USA:s politiska valkampanjer. Han driver den oberoende skrivarverkstaden Policy of Truth Productions.