Obundna delegater

Går det inte att avgöra primärvalen med en kandidat som når majoritet av delegaterna fortsätter kampanjen till konventet. Denna ytterst ovanliga händelse kallas för ett “brokered convention”. Då kan obundna delegater avgöra nomineringen. Dessa representerar inte en kandidat och har inte utsetts av valresultaten i primärvalen. Med obunden delegat menas att den är fri att rösta på vilken kandidat den vill i första valomgången på konventet. I andra valomgången är alla delegater fria, även bundna delegater.

På demokraternas konvent finns något som kallas superdelegater. De är obundna och står fria att välja vilken kandidat de vill. Resten av den här sidan handlar enbart om republikanernas obundna delegater.

Flera delstater och territorier på republikanernas sida skickar obundna delegater till konventet i juli. Totalt är det 109 delegater som vissa delstater väljer att skicka till konventet som obundna.

Följande delstater på republikanernas sida skickar endast obundna delegater till konventet:
North Dakota: 28
Guam: 9
American Samoa: 9

Följande delstater på republikanernas sida skickar både bundna och obundna delegater (siffrorna anger obundna):
Pennsylvania: 54
Colorado: 3
Wyoming: 3
Virgin Islands: 3

Delegater som tilldelats en kandidat, men som senare hoppar av kan också bli obundna. Det beror på vilka regler som finns i just den delstaten där delegaterna vanns. Tre delegater som Bush vann i New Hampshire är t ex nu obundna. Den delstaten släpper delegaterna fria om en kandidat hoppar av. Iowa släpper inte delegaterna fria när kandidater senare hoppar av. Och i Arkansas fördelas delegaterna om bland kandidater som fortfarande kandiderar, utifrån valresultatet där.

I skrivande stund (april) är 220 av republikanska konventets delegater obundna och kan rösta på vilken kandidat de vill redan i första valomgången.

Jag antar att vi får anledning att återkomma till detaljerna kring detta, speciellt om det blir väldigt jämnt på republikanernas sida. Vill du fördjupa dig i vad dessa obundna delegater heter finns en uppdaterad sammanställning i ett Google spreadsheet här.