Känd skådis ställer upp i presidentvalet

Fred Thompson

Republikanen Fred Thompson (Law & Order) ställer upp i presidentvalet. Det står nu klart efter att han meddelat att han kommer att börja ta emot kampanjbidrag officiellt. Kanske redan så tidigt som från och med fredag. Han går nu in i en fas som brukar kallas ”testing the waters”. Han får då möjlighet att se indikationer på vilket stöd han har ifrån tunga republikanska donatorer. Det sägs vara ett stort stöd.

Thompson är fd senator som många republikaner sätter sitt hopp till. Hypen har tilltagit under våren efter att missnöjet bland konservativa väljare växt med McCain och Giuliani främst. Dessa två har fått kritik för att stå demokraterna för nära främst i frågor som rör sociala värderingar som abort och homosexuellas rättigheter men också vapenrättigheter och invandring.

Normalt brukar Hollywoodstjärnor inte stå högt i kurs bland republikaner eftersom de ofta är liberaler. Kanske är det just därför som republikanska Hollywoodstjärnor nått politiska framgångar. De sticker tydligen ut och går emot klichébilden av Hollywood. Ta bara en sådan som Schwarzenegger som gjort stort succé i sin nya roll som politiker.

Hur mycket stöd kommer Thompson att få när han meddelar sin kandidatur officiellt? Han är trots allt ganska okänd bland genomsnittsamerikanen. Få vet vem han är och ännu färre vet vad han står för politiskt. Men det kan han ändra på. Nyligen gjorde han en uppmärksammad och bland republikaner hyllad attack på Michael Moores Kubaresa:

Just nu verkar Mitt Romney ha lite medvind och kan ha tagit en del konservativa röster. Det gick bra för honom i första valdebatten. Giuliani gick det bättre för i andra debatten och han har säkert fortfarande ledningen. Men där bakom honom lurar nu alltså McCain, Romney och Thompson.

Också bland demokraterna har en fjärde person stärkt sina möjligheter att utmana topptrion. Det är givetvis Richardson.

[tags]usa, fred thompson, kändis, president, law & order[/tags] intressant.se