Kommer Iowa avgöra republikanernas val?

Iowa är först ut att rösta när partierna utser sin presidentkandidat varje valår. Det gör att delstaten anses viktig. Men brukar den som till slut nomineras också ha vunnit i Iowa?

När det gäller demokraterna visar det sig finnas ett visst samband enligt Nate Silver. Men för republikanerna är det inte lika tydligt. Iowa har en större andel konservativa väljare än tex New Hampshire som följer efter Iowa. Det gör att socialkonservativa kandidater satsar hårt på Iowa och moderata kandidater inriktar sig på New Hampshire. För att vinna presidentvalet i november krävs det en kandidat som inte skrämmer bort mittenväljarna. Och därför brukar New Hampshire ge en bättre indikation på vem republikanerna utser än segraren i Iowa.

I New Hampshire väntas Bachmann och Santorum få det tuffare. Där försöker Huntsman utmana Romney. Huntsmans kampanj föreställer sig att väljarna valt fram två tydliga alternativ efter Iowa och New Hampshire – en socialkonservativ och en mer moderat kandidat. Och den moderata har oftast en bättre position inför kommande primärval.

Romney ser alltså ut att ha ett bra läge utifrån hur det sett ut tidigare år.

Är Tea Party starkare den här gången och kan lyfta fram Perry eller Bachmann? Båda har mycket goda möjligheter att samla in stora summor pengar och därmed hålla sig kvar till större och därmed dyrare delstater. Men med Tea Party favoriten Paul som aldrig ger upp och sen både Perry och Bachmann kvar väntas Tea Party rösterna splittras. Det gynnar Romney. Kanske gör Romney till och med ett försök att knipa delegater i Iowa.