McCain kan avgöra på tisdag

mccainvsclinton.jpg

På tisdag gäller det. John McCain ser ut att marschera mot segern inför den stora D-dagen, Super Tuesday. Han leder i nästan alla delstater enligt opinionsmätningarna och även nationellt. Romney leder bara i sin hemstat Massachussetts, men har en del stater där han hotar McCain bland annat viktiga Kalifornien. Huckabee leder i Georgia och har bra slagläge i några andra sydstater också. Kampen står dock fortfarande mellan McCain och Romney, eftersom Romney har mer pengar än Huckabee och fler vunna delegater i nuläget. För republikanerna gäller dock att de flesta delstaterna tilldelar vinnaren av varje stat alla dess delegater. Tvåan kammar noll. Därför ser det extra tungt ut för Romney.

Stater där Romney leder till vänster i denna graf och stater där McCain leder till höger om strecket:

Jämnt mellan Obama och Clinton
På demokraternas sida ser det betydligt jämnare ut. Det kommer därför troligtvis inte avgöras helt på Super Tuesday för demokraternas del. Däremot finns det stora möjligheter att någon av kandidaterna tar ett starkt kommando om händelseutvecklingen. Hillary Clinton leder knappt i de flesta staterna och i vissa stater stort. Obama leder endast i ett fåtal stater, bland annat hemstaten Illinois och Georgia. Eftersom det handlar om att samla på sig så många delegater som möjligt kan knappa förluster för Obama ändå rädda honom kvar ett tag till. Demokraterna tilldelar inte vinnaren i varje stat alla delegater som republikanerna gör.

Blir det stora vinster för Clinton som är klar frontrunner blir det dock mycket svårt för Obama att återhämta sig igen. Det är nu han måste överraska och visa åtminstone jämna steg. Senaste opinionsundersökningarna är glädjande nyheter för Clinton. Allt annat än en vinst för Clinton på Super Tuesday i antal vunna delegater skulle vara en stor sensation. Frågan är hur stor blir vinsten? Kan Obama hålla hyfsat jämna steg?

Just nu pågår en intensiv kamp om delegatrika stater, främst då Kalifornien. Hillary har kallat in attackhunden Bill Clinton. Obama har återigen anlitat Oprah som ska hålla i ett stort möte i Kalifornien för Obama.

Stater där Obama leder till vänster i denna graf och stater där Clinton leder till höger om strecket:

[tags]usa, usa-valet, barack obama, hillary clinton, mitt romney, john mccain, mike huckabee[/tags]