McCain övergiven, Thompson vinnare

John McCain

John McCain har det inte lätt just nu. Flera av hans främsta medarbetare har idag lämnat kampanjen. Anledningen är den misslyckade insamlingen av pengar och de höga kostnaderna kampanjen dragit på sig. I opinionsmätningarna har McCain också dalat under det senaste halvåret. Till och med outsidern Ron Paul har mer pengar i kassan än McCain, vilket är en total missräkning för McCain som hade siktet inställt på 100 miljoner dollar insamlat till årsskiftet. Det lär han nu bara kunna uppnå om han köper en lottsedel och vinner högsta vinsten.

McCains nya kampanjmanager Rich Davis tar nu över för att vända skutan genom hårda nedskärningar.

Främsta anledningarna till McCains svårigheter i kampanjen stavas Irakkriget och invandringsdebatten. I den senare har han gått på kollisionskurs mot republikanska väljare tillsammans med Bush och demokraterna. Som väntat blev det inte populärt alls i de egna leden. Irakkriget har också blivit allt mer impopulärt bland republikanska väljare vilket drabbat McCain som är en av krigets främsta förespråkare. Ibland har han kritiserat viss inkompetens i krigets uförande men få har stött kriget så tydligt som han.

Fred ThompsonMånga av medarbetarna som nu lämnar McCains kampanj väntas gå över till Fred Thompsons kampanj. Thompson kan helt klart blanda sig in i tätstriden med Giuliani. Han är framgångsrik advokat, skådespelare och fd senator. Nyligen försvarade han Scooter Libby. Det var han som fälldes för ungefär samma brott som Bill Clinton, nämligen att ljuga under ed. Bush såg till att Libby inte hamnade i finkan trots domen och det väckte en enorm proteststorm bland demokraterna.

Thompson har redan fått det hett om öronen för det, något han säkert inte har något emot. Han har ju också attackerat Michael Moore för att få mer stöd bland republikanska kärnväljare. Blir han demokraternas främsta hatobjekt är halva segern vunnen. Åtminstone får han välbehövlig uppmärksamhet och cred bland republikaner. Så verkar strategin se ut och så här långt har det funkat bra för honom.

[tags]usa, john mccain, republikanerna[/tags]